BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika Srpska

“Priroda” i “Maja” realizuju projekat “Poboljšanje digitalne pismenosti u opštini Bratunac”

Udruženje žena “Priroda” Bratunac i Udruženje žena “Maja” Kravica, organizovali su sastanak na temu “Poboljšanje radnih i digitalnih prava,sigurnost i zaštite na radu”. Aktivnost je dio projekta “Poboljšanje digitalne pismenosti u opštini Bratunac čiji je cilj  unaprijediti znanja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru te organizacijama civilnog društva o digitalnim pravima,zaštiti i sigurnosti na radu na području opštine Bratunac – kaže Željana Pjevalica iz UŽ “Priroda”.

“Cilj projekta je unaprijediti znanja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru te organizacijama civilnog društva o digitalnim pravima, zaštiti i sigurnosti na radu na području opštine Bratunac. Planiramo realizovati  radionice na temu o digitalnim pravima zaposlenih u gore navedenim sektorima kao i radionice o sigurnosti i zaštiti zdravlja žena.

pismenosti - Priroda i Maja

Moram reći da smo za ovaj projekat angažovali nekoliko stručnjaka – od edukatora radionica do pravnice koja će pružati pravnu pomoć. Pošto se radi o ženskim organizacijama, naša ciljna grupa su žene – žene u privatnim biznisima i javnom sektoru, to nam je ciljana grupa ali i drugi građani koji žele da se informišu o svojim pravima” – kaže Pjevalica.

Zvezdana Bojić master pravnik, šef za administrativne i tehničke poskove u opštini Bratunac, zadužena za pravnu pomoć i građanska stanja, u okviru projekta će pružati pravnu pomoć.

pismenosti - Priroda i Maja

“Kada je u pitanju rad kancelarije pravne pomoći, imamo veliki broj korisnika koji traže pravnu pomoć po pitanju novčane pomoći, rješavanja stambenih pitanja i drugim oblastima. Pravna pomoć se pruža svakodnevno, direktno u kancelariji a što se tiče građanskih stanja to već imamo u elektronskoj formi. Služba matičara ima elektronsku bazu, svi zahtjevi su objavljeni na web stranici – poput naknadnih upisa iz matičnih knjiga vjenčanih, rođenih, umrlih, sticanje državljanstva… Mogu da kažem da građani koriste ove elektronske usluge a mi im izlazimo u susret ako treba kupiti taksu (oni pošalju novac) a što se tiče matičara postoji žiralno plaćanje. Postupak traje 30-60 dana ali mi nastojimo da isti dan završimo”- kaže Bojićeva.

Ranko Jakovljević, profesor filozofije i sociologije jedan je od edukatora angažovanih u projektu.

pismenosti - Priroda i Maja

“Danas kada živimo u digitalno vrijeme, jako je važno da radnici znaju koja prava i mogućnosti imaju i kako da se zaštite. Što se tiče digitalne pismenosti zaposlenih, mislim da je ona na izuzetno niskom nivou. Smatram da će ovakvi projekti doprinijeti da se digitalna pismenost poboljša” – ističe Jakovljević.

Ljupko Ilić diplomirani inženjer zaštite na radu i zaštite životne okoline, zaposlen u lokalnoj upravi Bratunca navodi da je stepen zaštite na radu na zadovoljavajućem nivou.

“U odnosu na prije 30-ak godina, danas se mnogo više vodi računa o zaštiti na radu radnika, omladine, žena i trudnica. Zaštita na radu zavisi od kvaliteta preduzeća u kojem radnici rade i kvaliteta radnih mjesta. Najviše mjera zaštite na radu zahtjevaju radna mjesta u industriji,građevinarstvu, drvnoj i mašinskoj industriji, gdje se radnici susreću sa raznim alatima” – kaže Ilić koji je zadužen za provođenje zaštite na radu u lokalnoj upravi Opštine Bratunac.

Projekat “Poboljšanje digitalne pismenosti u opštini Bratunac” je počeo u februaru i trajaće 8 mjeseci.

Projekat se realizuje u okviru projekta “EU Podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju” koji finansira EU u okviru Tematskog programa za ljudska prava i demokratiju, a provode ga organizacije LIR Evolucija i Udruženje građana “Nešto više” u saradnji sa lokalnom upravom Opštine Bratunac.

Vodič o radnim i digitalnim pravima u BiH koji je objavjen na web stranici Udruženja građana “Nešto više” pogledajte na LINKU

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button