ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

PU Zvornik realizuje kampanju “Poštuj život, a ne oružje”

Na području PU Zvornik u toku je preventivna kampanja „Poštuj život, a na oružje“. Cilj kampanje je da se građani upoznaju sa opasnostima zloupotrebe vatrenog oružja sa akcentom na dobrovoljnu predaju ilegalnog oružja – kaže portparol PU Zvornik Jelena Ivanović.

“To znači, da građani koji dobrovoljno predaju nelegalno oružje će biti amnestirani od sankcija shodno članu 78. Stav 2. Zakona o oružju i municiji, odnosno biće oslobođeni prekršajne i krivične odgovornosti” – kaže Ivanović.

Upotrebom vatrenog oružja, tokom prošle godine na području PU Zvornik, izvršeno je po jedno krivično djelo (KD) “Ubistvo u pokušaju” i KD “Izazivanje opšte opasnosti”, dok je evidentirano 26 krivičnih djela “Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija”.

“Od ukupno 102 KD “Nasilja u porodici i porodičnoj zajednici”, koja su se dogodila tokom 2023.godine u 4 slučaja izvršilac KD je posjedovao oružje i radilo se o legalnom posjedu. Nije bilo izvršilaca ovog KD koji su imali oružje u nelegalnom posjedu i nije bilo upotrebe oružja. Evidentirano je i  17 prekršaja iz oblasti Zakona o oružju i municiji RS i 4 prekršaja iz člana 16. Zakona o JRiM RS. Sankcije koje regulišu ovu oblast propisane su Krivičnim zakonikom RS, Zakonom o JRiM i Zakonom o oružju i municiji RS. Policijska uprava Zvornik tokom sprovođenja kampanje, apeluje na građane, koji posjeduju legalno oružje, da ga čuvaju na propisan način – u sefovima i vam domašaja drugih lica, ne samo djece, kako ne bi došlo do zloupotrebe istog jer odgovornim vlasništvom nad oružjem, sprečavamo tragične slučajeve a neodgovornim vlasništvom dovodimo u opasnost sve one koji su u blizini oružja” – kaže portparol Policijske uprave Zvornik Jelena Ivanović.

Ivanovićeva je takođe uputila apel građanima da svako saznanje o nelegalnom posjedovanju vatrenog oružja prijave najbližoj Policijskoj stanici ili pozivom na broj 122 a mogu i anonimno prijaviti, bez straha od krivičnih ili prekršajnih sankcija.

Kampanja je juče provedena u Zvorniku a danas u Milićima.

Tom prilikom policijski službenici su dijelili promotivne letke i informisali građane o odgovornom vlasništvu nad oružjem, procedurama dobrovoljne predaje nelegalnog oružja i postupanju u slučaju pronalaska oružja.

Kampanja se provodi od 15.februara do 31.marta.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button