ističemoRegija BiračSvijetVijesti

Puna crvena linija na evropskim putevima – šta znači


Vlada španske pokrajine Andaluzije nedavno je, po prvi put, označila crvenom punom linijom državnu cestu A-335 u Malagi, koja se smatra jednom od najopasnijih u Španiji. Cilj učinjenog je poboljšanje bezbjednosti na putevima, s obzirom da prethodno postojeća dvostruka bijela crta nije imala potpuno dejstvo.

Naime, Španci su preko dvostruke bijele linije nacrtali crvenu punu liniju u nadi da će ona biti jasno upozorenje vozačima da ostanu u svojoj traci i da im je zabranjeno preticanje. Ova mjera ima za cilj smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i povećanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Kako navode španski mediji, u planu je i postavljanje četiri edukativna radara ili digitalna znaka duž puta koji će vozače informisati o njihovoj trenutnoj brzini i podsjećaće ih na maksimalno dopuštenu brzinu, što bi dodatno doprinijelo bezbjednosti na putu.

Ukoliko crvena puna linija ne spriječi učesnike u saobraćaju u činjenju prekršaja, vlasti su kao posljednju mjeru najavili uvođenje kamera i radara koji će pokrivati kritične tačke.

Ove inicijative dolaze kao odgovor na visoku stopu saobraćajnih nezgoda na putu tokom 2023. godine, kada je na njoj smrtno stradalo čak deset osoba.

Državna cesta A-335 otvorena je 2014. godine, s predviđenom dnevnom frekvencijom od 7 hiljada vozila, a sada dvostruko premašuje taj broj, odnosno dnevno i do 20 hiljada vozila, uključujući i veliki broj teretnjaka.

AMS RS

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button