ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

U Zvorniku održani 8. Međunarodni susreti veterana folklora

U zvorničkom Rekreativno sportskom centru večeras je održan 8. Međunarodni festival veterana folklora. Učestvovala su 24 kulturno-umjetnička društva iz Republike Srpske i Srbije. Zvornička publika uživala je u igrama iz okoline Leskovca, Crne trave, Srema, Banata, Kosova, Banja Luke, igrama iz Pčinje, Zapadne Srbije, Šumadije, Niša, Posavine.

Festival je otvorila načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Biljana Milić. Ona je rekla da grad Zvornik podržava manifestacije koje doprinose očuvanju tradicije i razvoju kulture.

„Vaš entuzijazam, energija, posvećenost, upornost i istrajnost u onome što volite je zaista ono čime treba svi da se vodimo“, rekla je Milićeva. Ona se zahvalila svim učesnicima koji su došli iz svih krajeva Republike Srpske i Srbije da učestvuju na festivalu.

Predsjednik Ansambla narodnih igara i pjesama „Zvorničko kolo“ iz Zvornika Svjetlana Petković, kao domaćin festivala, rekla je da je veoma važno održavati ovakve manifestacije i prenostiti ih na mlađa pokoljenja da bi shvatili koliko je važna naša, tradicija, običaji i baština koja treba da bude putokaz generacijama koje dolaze iza nas.

Na samom početku Međunarodnog festivala veterana folklora, minutom ćutanja odata je pošta, u znak sjećanja na nedavno preminulog koreografa Mladena Kosorića, koji je sa njima započeo pripremu ovog festivala, ali prerana smrt u decembru ga je sprječila da danas bude dio svega ovoga.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button