ističemonaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaSvijetVijesti

Ana i Sara učestvuju na Republičkom nivou takmičenja Nacionalne geografske olimpijade

Učenice devetog razreda OŠ “Aleksa Jakšić” Milići  Sara Lukić i Ana Nikolić plasirale su se na Republički nivo takmičenja Nacionalne geografske  olimpijade koju organizuje Centar za talente Beograd 2 uz podršku Geografskog fakulteta.

Svetlana Radić nastavnica geografiije koja je pripremala učenice, pojašnjava da su Sara i Ana učešće u naredni krug takmičenja, obezbijedile osvojiviši treće mjesto na Regionalnom nivou ovog takmičenja održanom u Beogradu početkom marta.

“Ove godine četiri naše učenice su prošle opštinski nivo i plasirale se na regionalno takmičenje, koje je održano 03.marta u Beogradu. Učenice Sara Lukić i Ana Nikolić su osvojile treće mjesto i izborile plasman na republički nivo takmičenja koji će se održati u mjestu Brzeće podno Kopaonika  od 17 do 19 maja. Na ovom takmičenju nije dovoljno samo teorijsko znanje iz udžbenika, već moraju raspolagati znanjem i iz matematike, fizike… Testovi sadrže teorijski, praktični i multimedijalni dio. Učenice su nekoliko sati radile testove i kao što sam rekla, moraju imati široko znanje i o trenutim dešavanjima u svijetu poput kimatskih promjena, naseljenosti stanovništa itd.” – kaže nastavnica geografije Svetlana Radić.

Ana Nikolić učenica devetog razreda OŠ “Aleksa Jakšić” Milići, učestvovala je i prošle godine na pomenutom takmičenju.

“Na ovom takmičenju nam je potrebno opšte znanje ne samo iz geografije. Pratimo stare testove, dešavanja u svijetu i nalazimo razne načine da steknemo što više znanja. Smatram da ćemo postiči dobre rezultate i na narednom nivou takmičenja”- kaže Ana.

Sara Lukić, koja je prvi put dio takmičenja, kaže da je bilo zahtjevno ali i zabavno.

“Takmičenje se odvija na engleskom jeziku na višim nivoima. Stalna vježba na dodatnim časovima dala je rezultat i potrudićemo se da i na takmičneju u maju što bolje pokažemo naše znanje i ostvarimo dobar plasman” – kaže Sara.

Direktor OŠ “Aleksa Jakšić” Milići, Radomir Madžarević kaže da đaci milićke škola već treću godinu učestvuju na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi i podsjeća da je prošle godine, učenica devetog razreda ove škole, sada srednjoškolka, Sofija Savić, bila jedini prestavnik učenika osnovne škole iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na Olimpijadi.

nemanjići - kviz oš aleksa jakšić
direktor Madžarević

“Osvajanjem trećeg mjesta na Evropskoj geografskoj olimpijadi u Beogradu, Sofija je prošle godine obezbijedila plasman na svjetski nivo takmičenja za ovu godinu koje će se održati u Irskoj.Ove godine naše dvije učenice učestvuju na Republičkom nivou takmičenja i moramo naći novčana sredstva za njihov odlazak na ovo takmičenje ” – kaže direktor Madžarević.

Regionalno takmičenje u okviru Nacionalne geografske olimpijade održano je u Beogradu 03.marta a osim Ane i Sare učestvovale su i učenice Jana Ristanić i Vildana Ramić. Republički nivo takmičenja za koji se pripremaju Sara i Ana biće održan od 17.do 19.maja u mjestu Brzeće, podno Kopaonika.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button