BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaSvijetVijesti

Kroz projekat “Pčelarstvo i ruralni” razvoj đaci uče o pčelama

U okviru projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“, koji realizuju Opština Vlasenica, nevladina humanitarna organizacija „Muslim Aid“, Udruženje pčelara „Vlasenica“ i Poljoprivredna zadruga „Zdravo“ Vlasenica, danas je održano predavanje o značaju pčela učenicima OŠ “Vuk Karadžić” Vlasenica. Đaci su imali priliku da saznaju mnogo zanimljivih podataka o pčelama, koje uslove pčelinjak treba da ispuni, te koje su dobrobiti meda u ishrani – kaže dr veterinarske medicine Azra Sinanović.

pčelama - pčelarstvo i ruralni razvoj Vlasenica

“Danas smo željeli da istaknemo i važnost pčele za zaštitu eko sistema. Djeca su bila divna. Ovo je za mene jedno prijatno iskustvo. Puno znaju o pčelama, ne znam na kojim časovima to uče, ali sve pohvale“ – kaže dr Sinanović.

Učenici su tokom predavanja bili aktivni i kada su u pitanju odgovori ali i pitanja a neki od njih imali su priliku da probaju i zaštitno pčelarsko odijelo. U ulozi pčelara, oprobao se Konstantin Pojžak, učenik petog razreda.

pčelama - pčelarstvo i ruralni razvoj Vlasenica

„Predavanje kojem sam danas prisustvovao bilo je jako korisno. Najzanimljivije mi je bilo to što nam je doktorica objasnila kako pčele oprašuju. Danas sam obukao i zaštitno odijelo za pčelare i pokazivao sam kako se pčele razmnožavaju.Planiram da se bavim pčelarstvom kad porastem sa tatom i djedom “ – priča nam Konstantin .

I Valentina, učenica petog razreda kaže da joj je predavanje bilo zanimljivo.

„Zanimljivo, smiješno i interesantno. Naučili smo da su pčele jako zanimljiva i dobra vrsta za planetu koju treba da čuvamo a med je najzdravija tečnost koju treba da konzumiramo svakodnevno. Moj stric ima pčele“ – kaže  Valentina.

pčelama - pčelarstvo i ruralni razvoj Vlasenica

Vedrana Jovičić učiteljica V1 razreda u OŠ „Vuk Karadžić“  Vlasenica kaže da na časovima odjeljenske  zajednice i te predmeta priroda i društvo govore o zdravoj hrani.

„Ova predavanja o pčelama su veoma značajna, posebno u ovom uzrastu. Veoma je bitno da djeca steknu zdrave navike, da u svoju ishranu uvrste med. Takođe, ono što je bitno je raznovrsna i zdrava ishrana“ – kaže Jovičićeva.

Predavanju je prisustovao i Vojin Đurić, član Udruženja pčelara Vlasenica. On napominje da je pčelarstvo grana poljoprovrede koja je veoma bitna.

pčelama - pčelarstvo i ruralni razvoj Vlasenica

„Bez pčela nema života. Ja imam više od 100 košnica. Ova danas radionica je odlična jer od malih nogu treba da učimo djecu koliko su pčele važne, kako bi i kod njih pobudili interesovanje da danas-sutra postanu pčelari“ – kaže Đurić koji se od malih nogu bavi pčelarstvom, uz djeda i oca, a stečeno znanje o pčelama prenio je i na svoju djecu.

On napominje da je Udruženje kroz projekat dobilo mašinu za proizvodnju pogača, što će pčelarima omogućiti jeftiniju ishranu pčela.

Šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović kaže da je vrijednost projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“ veća od 100 000 KM.

pčelama - pčelarstvo i ruralni razvoj Vlasenica

„Projekat zajednički finansiraju opština Vlasenica, Muslim Aid i korisnici u znosu od 20%. Ovo je idealna prilika da se naši najmlađi sugrađani upoznaju o važnosti pčelarstva i pčela u našem svijetu i cilj nam je da ih uvedemo u taj posao, kako bi se u narednim godinama i oni bavili tim poslom, jer populacija sadašnjih pčelara su uglavom stariji ljudi“ – kaže Damljanović.

Edina Šehić Saliji direktorica nevladine organizacije Muslim Aid Association kaže  da je današnje predavanje jedan od segmenata projekta koji se realizuje u Vlasenici, Zenici i Jablanici.

“Danas u školi u Vlasenici, za 60-ak osnovaca vršimo edukaciju. Djeca ovdje u Vlasenici, kad se porede sa djecom iz grada, jako puno znaju i imaju veći kontakt sa prirodom, tako da je to za svaku pohvalu” – kaže Šehić Saliji.

Martin Stafford iz donatorske organizacije crkva Isusa Hrista u Americi (Mormonska crkva), zadovoljan je dosadašnjom realizacijom projekta.

“Već godinama sarađujemo sa Muslim Aid kao donator. Muslim Aid je je povjerljiva organizaciaj, radimo nekoliko godina i nadamo se da ćemo i dalje sarađivati. Ovaj projekat je jako važan, jer pomaže pojedinačno pčelarima da ostvare određen prihod. Hvala svima koji su dali doprinos za realizaciju ovog projekta . Ono što mogu da kažem je da smo zadovoljni projektom. Recimo posjetili smo jednog pčelara koji je krenuo sa 5 košnica a sada ima 22 košnice i ovo su projekti koje jako, volimo jer su samoodrživi” – kaže Stafford.

Admir Hodžić koordinator projekta ispred organizacije Muslim Aid Association ističe da uskoro u okviru projekta slijedi dodjela novih košnica krajnjim korisnicima.

„Mi svaki mjesec, nekada čak i dva puta mjesečno, održavamo praktične edukacije za naše korisnike projekta a vrlo brzo ćemo u rad pustiti i našu liniju za proizvodnju pogača, obučiti nove pčelare koji će raditi na njoj a projekat ćemo zaokružiti  sajmom” – kaže Hodžić.

Nakon predavanja, svi prisutni su imali priliku da se “zaslade” medom i proizvodima od meda a kao podsjetnik na značaj pčela, u školskom dvorišu je uređen kutak u kojem centralno mjesto zauzima maketa u obliku pčele, koju okružuju stablo lipe, te lavanda, majčina dušica i drugo medonosno bilje, koje je danas zasađeno.

O prethodnoj aktivnosti projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj” čitajte OVDJE

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button