ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

KUD Sveti Sava iz Zvornika-čuvari narodnog blaga već dvije decenije

Čuvajući kulturnu baštinu kroz izvornu pjesmu, igru i narodnu nošnju, članovi KUD-a “Sveti Sava” brinu da od zaborava sačuvaju sve ono što su naši stari, marljivo godinama čuvali i njegovali, živjeli s time, rađali se…

Sve ono s čime se trebamo ponositi, što trebamo poštovati, kroz svoj rad i postojanje njeguju, marljivi sakupljači i čuvari narodnog blaga. Pjevajući i igrajući, kroz razne smotre, susrete i događanja posjetiocima nastoje predstaviti dio naše prošlosti s kojom se trebamo dičiti i ponositi. Već 20 godina marljivo rade, pleše, pjevaju i čuvaju običaje naših starih.

KUD Sveti Sava slave svoj veliki jubilej, dvije decenije postojanja i rada te okupljanja djece, omladine i odraslih na očuvanju kulture, tradicije, odnosno narodnih igara i pjesama.

Za radio Magic, predsjednik Društva Dragan Golić,rekao je da je KUD „Sveti Sava“ osnovan 24. aprila 2024. godine, a prije toga je radio kao folklorna sekcija.

“ Presudan trenutak za osnovanje se desio kada smo dobili poziv da održimo koncert na Jahorini 2004. godine povodom obilježavanja 20 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Tada smo od organizatora najavljeni kao kulturnoumjetničko društvo. Folklornu sekciju su tada činili uglavnom učenici srednje škole. Po povratku sa Jahorine riješili smo da registrujemo društvo. Po tome smo specifični, odnosno vjerovatno smo jedini KUD koji se nije formalno bio registrovao, a istu veče je imao koncert. Sada se obično desi suprotno, registruje se kulturnoumjetničko društvo, a nemaju članstvo,” kaže Golić.

On je istakao da ove godine slave jubilej, dvije decenije rada, iako kao folklorna sekcija postoje već 30 godina.  Golić je dodao da je za sve ove godine kroz Društvo prošlo više 3.000 članova, a održali su više od 200 koncerata.

Imali smo više od 20 turneja van Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, i više od 50 gostovanja u Srbiji i Republici Srpskoj. Organizatori smo „Vidovdanskog sabora“, koji će se ove godine održati po 19. put. Ujedno, često smo bili gosti u mnogim televizijskim emisijama, a u našem KUD-u su započeli sa nastupima mnogi vokali, solisti, orkestri, a pjevačka grupa je bila začetnik današnje grupe „Izvornik“, ističe Golić.

On je naveo da će jubilej obilježiti godišnjim koncertom koji će biti, najvjerovatnije, održan u maju mjesecu. Golić je dodao i da su ove godine dobili pozive za nekoliko festivala u Srbiji i drugim zemljama Evrope.

“Ponosni smo na orden Svetog Save III reda koji smo dobili od SPC”, rekao je na kraju razgovora za radio Magic, Dragan Golić.

Čestitamo im veliki jubilej i želimo još puno pjesme, igara i nastupa!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button