ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaVijesti

Milićki “Kotromanići” u polufinalu Međunarodnog kviza “Nemanjići”

Elena Stjepanović, Milica Janković i Miloš Dizija, učenici sedmog razreda OŠ „Aleksa Jakšić“ Milići, plasirali su se u polufinale Međunarodnog kviz takmičenja „Nemanjići“. Oni su u kvizu učestvovali pod imenom “Kotromanići” a prva dva kola takmičenja bila su u online formatu – kaže nastavnica istorije Julija Erić.

“Naša škola učestvuje treći put. Na Međunarodnom kvizu učestvuju ekipe iz Republike Srbije, Republike Srpske, Crme Gore i dijaspore. Prva dva kola održana su u online formatu. U prvom kolu bilo je 120 ekipa, naše dvije ekipe su prošle prvi krug, ekipa koja je prošla u drugo kolo osvojila je značajno četvrto mjesto. Drugo kolo je održano u subotu i od 50 ekipa trebalo je 8 ekipa da idu dalje. Naša ekipa je izborila plasman u polufinale. Organizatori nisu još naveli gdje će biti održano polufinale, koje će, za razliku od kvalifikacija, biti organizovano uživo. Vjerujem da su učenici spremni i za taj nivo” – kaže nastavnica Julija.

nemanjići - kviz oš aleksa jakšić

Ekipa “Kotromanići” – Elena, Milica i Miloš kažu da im je učešće u ovom takmičenju nezaboravno i vrijedno iskustvo.

“Prvi put učestvujem na ovom takmičenju. Veoma sam zadovoljan uspjesima i nadam se da ćemo pobijediti. Kviz ima težih dijelova ali većinu gradiva je lako zapamtiti” – kaže Miloš.

Elena Stjepanović takođe prvi put učestvuje u kvizu. “Zadovoljna sam uspjehom i zabavno mi je bilo dok sam učila. Pretežno smo učili pitanja koja su trebala biti na ovom takmičenju a na kviz sam se prijavila zato što volim istoriju” – kaže Elena.

Milica Janković takođe ističe da je zadovoljna uspjehom i da je bilo zanimljivo. “Nadam se da ćemo u trećem krugu biti bolji nego sada. Meni je recimo najteže bilo zapamtiti članove Dušanovog zakonika ali uglavnom su pitanja bila laka”- kaže Milica.

nemanjići - kviz oš aleksa jakšić
direktor Madžarević

Direktor OŠ “Aleksa Jakšić” Milići Radomir Madžarević kaže da je ponosan na učenike, i planira, ukoliko to bude moguće, organizovati navijačku podršku “Kotromanićima” u polufinalnom takmičenju.

“Ne znamo gdje će biti finalno takmičenje, ali planiramo da, ako nam organizator dozvoli, organizujemo jednu ekskurziju za najbolje učenike, koji bi prisustvovali kao gledaoci na ovom takmičenju jer djeca to zaslužuju” – kaže direktor Madžarević i najavljuje da će aktivnosti ka stvaranju još boljih uslova za rad u školi, biti nastavljene.

Dio ovog takmičenja bile su i učenice devetog razreda Sara Lukić, Ana Nikolić, Jana Ristanić i Ljubica Savić kao i učenik sedmog razreda Viktor Čonjić.

Podsjećamo, Sara Lukić, Ana Nikolić i Jana Ristanić, prošle godine su osvojile treće mjesto na Međunarodnom kvizu ,,Nemanjići” koji je održan u Banjaluci od 16. do 18.maja. Tema takmičenja bila je ,,Stradanje Srba u 20. vijeku”.

Projekat „Nemanjići“ je najmasovnija kulturna manifestacija vaspitno-edukativnog karaktera koja okuplja mlade iz Republike Srbije, Republike Srpske, regiona, srpske dijaspore sa ciljem očuvanja srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta. Takmičenje ima za cilj da proširi i upotpuni znanje srpske omladine o svim značajnim temama koje se u redovnom školskom programu ne obrađuju u dovoljnoj mjeri. Tema ove sezone takmičenja su „Nemanjići“- srpska srednjovjekovna dinastija.

Organizator Međunarodnog kviza “Nemanjići” je  Srpska pravoslavna crkva uz podršku Ministarstva prosvjete Srbije a u projekat je uključeno i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

O prošlogodišnjim uspjesima milićkih osnovaca na različitim takmičenjima, možete čitati na LINKU

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button