BiHističemonaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaSvijetVijesti

Milićki srednjoškolci,pobjednici app takmičenja, preko znanja do Barselone na OFFF Festival

Da je znanje ipak na cijeni, dokaz su učenici SŠC „Milutin Milanković“ iz Milića, Sergej Kaldesić i Vladimir Erić, koji su zahvaljujući znanju primijenjenom u izradi aplikacije „ARTourosvojili nagradno putovanje u Barselonu, gdje su zajedno sa mentorom, profesorom informatike Željkom Nikolićem, učestvovali na evropskom  Festivalu kreativnosti, umjetnosti i digitalnog dizajna – OFFF. Profesor informatike Željko Nikolić napominje da je “nagradna karta” do Barselone osvojena na M:tel App takmičenju i dodaje da je  ovo bila prilika za upoznavanje vrhunskih stručnjaka iz svijeta dizajna i programiranja.

barselone - OFFF

“Konferencija je bila posvećena dizajnu, programiranju… Želim naglasiti da je Barselona prelijep grad, prepun turista, upoznali smo razne stručnjake iz IT sektora, sve u svemu jedno preliepo iskustvo” – kaže profesor Nikolić.

Tim milićkih srednjoškolaca pod nazivom „iTek“ je jedan od tri tima, koji su pobijedili na takmičenju za mlade informatičare u Beogradu “Regionalni ap izazov” što im je omogućilo putovanje u Barselonu. Sergej i Vladimir kažu da je učešće na festivaliu za njih nezaboravno iskustvo.

“To je konferencija grafičkog dizajna i umjetnosti gdje se predatavljaju pojedinci i prenose svoja iskustva iz karijere. Sa nama su bili i učenici iz Sremske Mitrovice i Podgorice,koji su takođe, put Barselone krenuli kao pobjednici App izazova. Barselona je veoma interesantan grad a konferencija je veoma poučna i korisna,zadovoljava sve svjetske strandarde što se tiče grafičkog dizajna. Ono što smo čuli i vidjeli, možemo primijenitii u našem daljem radu, ali takođe je važno što smo ostvarii kontakte sa učesnicima konferencije iz Srbije,Hrvatske i BiH i vjerujem da ćemo ubuduće sarađivati. Što se tiče naše aplikacije ARTour, zahvaljujući kojoj smo i došli do Barselone, ona je i dalje u porocesu provjere i nadamo se da će uskoro biti dostupna na Google Play prodavnici. Prva verzija će biti namijenjena određenom broju korisnika kako bi vidjeli njeno ponašanje a onda će biti dostupna svima koji imaju android telefon” – kaže Sergej Kaldesić, učenik četvrtog razreda, smjer Tehničar informacionih tehnologija (IT) .

barselone - OFFF app takmičenje

Oduševljenje ne krije ni Vladimir Erić učenik trećeg razreda.

“Barselona je predivan grad. Konferencija je za mene jedno predivno iskustvo. Imam samo riječi hvale. Saznali smo mnogo novih stvari o dizajnu i upoznali mnogo ljudi koji nam mogu značiti u daljem školovanju ili danas-sutra prilikom traženja posla” – kaže Vadimir i poručuje mladima da se znanje uvijek isplati.

Direktor SŠC „Milutin Milanković“ Milići Marko Golić ističe da je ponosan na učenike i njihovog profesora, jer su školu predstavili u najboljem svjetlu.

“Mogu da istaknem da sam ponosan na njih, to je jedan predan i dugotrajan rad. Uz mentorstvo profesora Željka Nikolića, koji je radio sa učenicima danonoćno, zasluženo je došla nagrada.Zaista su nas predstvaili u najboljem svjetlu na svjetskom nivou. Ovo je poruka mlađim naraštajima da se trud,rad i znanje isplati” – ističe direktor Golić.

Festival kreativnosti, umjetnosti i digitalnog dizajna – OFFF u Barselioni, trajao je od 03.do 07. aprila a iz SŠC „Milutin Milanković“ Milići napominju, da ih do kraja školske godine očekuje još takmičenje na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “INOST MLADIH 2024” krajem aprila.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button