ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Mural krasi hol OŠ “Aleksa Jakšić” u Milićima

Hol stare zgrade OŠ Aleksa Jakšić u Milićima, tačnije zid stepeništa, odnedavno krasi mural sa likom Alekse Jakšića, po kojem škola nosi ime a oslikali su ga članovi likovne sekcije na čelu sa nastavnikom likovne kulture Darkom Juroševićem.

Jurošević kaže da je oslikavanje unutrašnjeg i spoljašnjeg dijela škole, jedan od ciljeva likovne sekcije.

“Likovna sekcija ima za cilj dase kreativno izrazi kroz uređenje unutrašnjosti i spoljašnosti škole. Sekcija broji 15 učenika sedmih,osmih i devetih razreda, i oni vrijedno rade na oslikavanju učioica itd. Ja ih nazivam “kreativni interventni vod”. Ovaj mural je rađen akrilnim bojama. Radili smo dvije do tri sedmice jer je površina zida je specifična, nepravilnog oblika. Ovo pripada nekom pravcu pop-art i bespredmetnoj umjetnosti. Do sada smo oslikali učionicu za učenike prvog razreda, sad imamo ideju da oslikamo stolariju, radili smo u zbornici zid, akvarel tehnikom na temu Sveti Sava” – kaže nastavnik likovne kulture Darko Jurošević.

mural - oš aleksa jakšić milići

Ljubica Savić učenica devetog razreda, član likovne sekcije, kaže da je mural njihov poklon školi, nakon devetogodišnjeg školovanju u ovoj obrazovnoj ustanovi.

„Za kraj školske godine riješili smo da ukrasimo našu školu. Ideju da osliakam mural imali smo još prošle godine. Hvala našem nastavniku koji je sve vrijeme bio uz nas i pomagao nam“ – kaže Ljubica.

Ana Nikolić, takođe učenica devetog razreda, član je likovne sekcije od sedmog razreda.

„U slikanju murala koristili smo tri osnovne boje i različite geometrijske oblike. Uvijek prvo uradimo skicu i obično ove aktivnostzi provodio u drugom polugodištu. Drago mi je što kroz sekciju možemo da pokažemo naš talenat kada je u pitanju crtanje i slikanje” – kaže Ana.

Direktor OŠ “Aleksa Jakšić” Milići Radomir Madžarević, i za likovnu, kao i ostale sekcije, ima samo riječi hvale.

nemanjići - kviz oš aleksa jakšić
direktor Madžarević

„Ovo je bila moja želja da taj zid izgleda drugačije ali nisam znao šta bi uradili. I stvarno članovi likovne sekcije na čelu sa nastavnikom Darkom su me prijatno iznenadili i oslikali ovaj zid, koji sada krasi mural posvećen Aleksi Jakšiću po kojem naša škola nosi ime ” – ističe direktor Madžarević.

Direktor Madžarević dodaje da će aktivnosti na uređenju, kako enterijera tako i eksterijera škole, biti nastavljene u saradnji sa učenicima i nastavnicima.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button