ističemoSvijetVijesti

Na zapadu Australije nasukalo se 140 kitova, u toku spasavanje

Oko 140 kitova pilota nasukalo se danas na zapadnoj obali Australije u gradu Dansboro, dok je bar 26 već umrlo prije nego što su nadležne službe uspjele da ih spasu.

 Naš tim trenutno procjenjuje stanje kitova koji su nasukani na plaži, a naši timovi na vodi pokušavaju da drže životinje zajedno i podalje od plaže – saopštila je australijska Uprava za biodiverzitet, prenosi Asošijeted pres.

Regionalni oficir za očuvanje divljih životinja Pia Kurtis rekla je da, nažalost, ishod za kitove pilote uglavnom nije dobar jer nakon što se nasukaju na plaži, veliki broj tih životinja ugine.

Nadležni su pozvali građane da ne pokušavaju da spašavaju životinje bez uputstava stručnjaka, jer u suprotnom mogu izazvati dodatne povrede životinjama i otežati njihovo spasavanje.

Ovi kitovi su grupisani na četiri mjesta u razmaku od više kilometara.

U jatima pilota kitova, koji se tako nazivaju jer se vjeruje da svi u jatu prate jednog “pilota”, može biti od 10 do preko 100 životinja, a oni žive nerazdvojno, što možda može biti uzrok za njihovu poznatu tendenciju da svi zajedno budu nasukani na plaži, piše Bi-Bi-Si vajldlajf magazin.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button