BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Održana radionica u okviru projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj” u Vlasenici

U okviru projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“, koji realizuju Opština Vlasenica, nevladina humanitarna organizacija „Muslim Aid“, Udruženje pčelara „Vlasenica“ i Poljoprivredna zadruga „Zdravo“ Vlasenica, danas je održana sedma po redu edukacija iz oblasti pčelasrtva za korisnike projekta.

muslim aid

„U protekloj godini jednom mjesečno održavane su edukacije korisnika o pčelarstvu. Ove godine nastavljamo sa edukacijama, danas smo na pčelinjaku na praktičnim primjerima korisnicima projekta objasnili koje radnje treba da preduzmu u ovom dijelu godine. Pored toga, radili smo kompletan monotoring stanja pčelinjih društava svih naših korisnika da bismo vidjeli kakvo je trenutno stanje i koji su njihovi planovi za naredni period. U narednom peridu planirano je da se nastavi sa edukacijama, a pored redovnih, biće organizovana i edukacija za djecu školskog uzrasta, koja ima za cilj da približi djeci svijet pčelarstva, proizvodnju meda i proizvoda od meda, kako bismo im probudili svijest o blagodatima meda, o pčelama i njihovom značaju za planetu“, rekao je Admir Hodžić, koordinator projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“.

muslim aid

U prethodnom periodu održane su radionice na kojima je korisnicima na praktičnim primjerima pokazano kako održati, ojačati, proširiti pčelinja društva i kako ih pripremiti za zimu.

„Кao predstavnik Udruženja pčelara danas sam prisustovao edukaciji koja je organizovana za korisnike projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“. Кorisnicima projekta sam prezentovao koje benefite imaju članovi Udruženja pčelara. Na osnovu članske karte ostvaruju se podsticaji za pčelinje pogače, matice, satne osnove i sl. Sve korisnike projekta pozvali smo da se učlane u Udruženje kako bi mogli koristiti usluge mentora. Naredna aktivnost u okviru projekta predviđa dodjelu ukupno 30 pčelinjih društava za 10 korisnika. Donacija pčelinjih društava predstavlja doprinos Udruženja uspješnoj realizaciji projekta. Ubrzo će biti puštena u rad linija za proizvodnju pčelinjih pogača“, rekao je predsjednik vlaseničkog Udruženja pčelara Duško Vržina.

Ukupna vrijednost projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj” u opštini Vlasenica, iznosi oko 112 000 KM od čega 54 000 KM finansira Opština Vlasenica, 47 000 Muslim Aid a ostatak korisnici.

O aktivnostima organizacije Muslim Aid čitajte na zvaničnoj web stranici.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button