ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Opština Milići obilježila Dan opštine – otvorena 144 radna mjesta, u najavi renoviranje vrtića i druge investicije

Opština Milići obilježila je 31.mart – Dan opštine Milići. Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

radna mjesta - dan opštine milići 2024
radna mjesta - dan opštine milići 2024

Cvijeće su položili predsjednik Vlade RS Radovan Višković, te zajednička delegacija Opštine Milići i Boračke organizacije opštine Milići. Pjesnik Goran Vitić govorio je stihove svoje dvije pjesme.

Svečana sjednica SO Milići održana je u amfiteatru SŠC “Milutin Milanković” Milići a prisutnima su se obratili predsjednik SO Milići Predrag Sušić, načelnik opštine Milići Marko Savić i predsjednik Vlade RS Radovan Višković. U posljednje tri godine opština Milići je uz podršku Vlade RS ulagala u poboljšanje privrednog ambijenta, što je rezultiralo otvarajem četiri preduzeća i 144 radna mjesta – izjavio je načelnik opštine Milići Marko Savić.

“Mogu da kažem da smo kroz direktne investicije Opštine uspjeli da obezbijedimo radna mjesta i razvijemo industrijske zone što je rezultiralo otvarnjem 144 radna mjesta kroz četiri preduzeća, koja kada dožive punu afirmaciju imaće 200 radnih mjesta. Uradili smo mnogo na stabilizaciji budžeta opštine Milići. Mislim da smo jedna od rijetkih lokalnih zajednica u kojoj javna preduzeća posluju pozitivno i u kojoj se socijalna davanja redovno isplaćuju.Ono čime nismo zadovoljni jeste odliv stanovništa, smanjenje broja đaka u školama, i sigurno moramo nastvaiti još snažnije raditi kako bi napravili ambijent koji želimo a to je sredina za život mladih modernih porodica. Želim da pomenem, da je 231 borac položio svoj život za stvaranje Republike Srpske i hvala svim borcima koji su sačuvali Miliće i Republku Srpsku” – kaže Savić.

radna mjesta - dan opštine milići 2024

Kada je u pitanju komunalna infrastruktura, Savić kaže da je razvoj ove oblasti na istorijskom maksimumu. “Zahvaljujući podršci Vlade RS mi realizujemo ovako velike projekte. U toku su radovi na izgradnji zgrade lokalne samouprave, u koji je Vlada RS uložila 3 000 000 KM. Uređuje se obala Studenog Jadra a vrijednost radova, koje finansiraju Vlada RS i Vode Srpske je 1 800 000 KM. Imamo preko 120 km asfaltiranih lokalnih puteva a poslednjih nekoliko godina, urađeno je više od 70 km lokalnih puteva i ulica” – kaže Savić.

Pokretanje vlasništva nad imovinom, Savić ističe kao važan proces koji je pokrenut.

“Sve ono što je zakonom stečeno i uknjiženo to niko ne želi, ali mislim da svaki stanovnik Milića ima pravo da zna šta se desilo sa tim njegovim “zrnom” koje je uložio u ovaj zajednički hljeb. Smatram da treba da se zna koje zemljište, koji objekti su javni a koji ne. I mislim da sve one neke stvari koje su u neko vrijeme bile prisutne, kad nas je krasio taj neki duh radnih akcija, kada smo bili ponosni što smo Milićani, treba da budu ponovo tu” – ističe Savić.

Savić se osvrnuo i na aktuelni politički momenat u Republici Srpskoj.

“Mislim da borba za Republiku Srpsku traje i danas ali u drugom obliku. Naš vitalni inters je očuvanje Republike Srpske, jer je ona garant opstanka srpskog stanovništva na ovim prostorima. Mislim da nam je ovog puta potrebna sabornost kako bi očuvali ono za šta su se naši borci borili” – poručio je Savić.

Premijer Višković je najavio nove investicije. Јedna od njih je izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, investicija Vlade RS vrijedna više od sedam miliona maraka.

radna mjesta - dan opštine milići 2024

“Sve ovo što se gradi je investicija Vlade RS. Tu je kolektor otpadnih voda, investicija vrijedna preko 7 000 000 KM. Na poslednjoj sjednici, u petak, Vlada RS je donijela odluku da investira u Miliće 900 000 KM za izgradnju još jedne hale u poslovnoj zoni Podgora i 250 000 KM za proširenje obdaništa “Poletarac” u Milićima, kako bi sva djeca imala priliku da pohađaju ovu predškolsku ustanovu. Želim i ovom prlikom da se zahvalim svom kolegi Igoru Miroviću, predsjedniku Vlade Vojvodine, koji je i za prvi projekat u industrijskoj zoni Podgora izdvojio 500 000 KM (250 000 eura) a Vlada RS oko 1 300 000 KM. I za ovu drugu halu čija je predračunska vrijednost 1 400 000 KM, Vlada Vojvodine je već donijela odluku da učestvuje sa nekih 350 000 eura. Zaista to pokazuje jedno iskreno prijateljstvo koje njeguju Srbija i Republika Srpska. Hvala Srbiji i predsjedniku Srbije Vučiću, koji nesebično pomaže lokalni zajednicama u Republici Srpskoj. Milići očekuju da se i u narednom periodu grade novi proizvodni objekti, otvaraju nova radna mjesta. Očekujemo poslodavce koji će omogućiti nešto veća primanja kako bismo stvorili uslove za pristojan život” – poručio je premijer Višković.

Predsjednik SO Milići Predarag Sušić, kaže da je zadovoljan saradnjom sa odbornicima i odlukama koje je lokalni parlament usvojio.

radna mjesta - dan opštine milići 2024

„Uprkos ponekad različitim stavovima, svi odbornici nastoje da ova opština napreduje i ide ka boljem životu.Uspjeli smo da nađemo zajednički stav i da radimo u cilju da Milići budu što ljepši, jači i prosperitetniji“ – rekao je Predrag Sušić, predsjednik Skupštine opštine Milići koji je uputio zahvalnost svim odbornicima koji su bili dio prethodnih saziva lokalnog paramenta.

Povodom Dana opštine Milići, 30.marta je u Domu rudara izveden kulturno-zabavni program u kojem su učestvovale obrazovne ustanove i KUD “Prota Matrija Popović” a u srijedu 03.aprila biće održana Smotra sportista opštine Milići.

„Koncept koji smo mi odabrali u nekom prethodnom periodu, kada su u pitanju manifestacije, jeste taj da uključujemo našu djecu, da predstave ono što rade. Zaista oni ulažu ogroman trud da se najbolje pripreme i pokažu u najboljem svjetlu. Oni jesu smisao svega i zaslužuju da budu u prvom planu. To je prilika za naše kulturne i obrazovne ustanove da pokažu šta i kako rade” – kaže načelnik opštine Milići Marko Savić.

Građani koji su prisustvovali priredbi u Domu rudara imali su priliku da vide kako funckoniše aplokacija milićkih srednjoškolaca Sergeja Kaldesića i Vladimira Erića, učenika koji su na Regionalnom APP m:tel takmičenju ušli među tri najbolja tima.

Kroz promotivni video zapis, predstavljene su obrazovne, zdravstvene i kulturne ustanove, privredni kapaciteti, sportski i drugi sadržaji.

Kao Dan opštine Milići 31. mart se obilježava od 2012. godine jer je na ovaj datum 1992. godine prvi put zasjedala Skupština opštine Milići.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button