ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Opština Milići u prošloj godini ostvarila suficit od 135 000 KM

Većinom glasova, milićki odbornici su danas usvojili Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, prema kojem je ostavren suficit u iznosu od 135 000 KM. Načelnik Odjeljenja za finansije u opštini Milići Mladen Vidović kaže da su ostvareni prihodi u iznosu 10 033 239 KM.

„Rashodi su bili 9 897 886 KM što je rezultiralo da imamo suficit od 135 000 KM. Generalno, i poreski i neporeski prihodi su veći od planiranih, naročito prihodi od Uprave za indirektno oporezivanje. Imamo značajna primanja u dijelu poreza na lična primanja i samostalne djelatnosti. Vjerujem da je na to uticao novi obračun plate. Značajno ostvarenje prihoda imamo i po osnovu naknada, naročito od mineralnih sirovina i od šume. Naknada od mineralih sirovina iznosi 505 000 KM a od šuma 377 390 KM“ – kaže Vidović.

Vidović napominje da je u prošloj godini ostvaren veliki broj grantova i transfera između viših niova vlasti koji su se odnosili na infrasrukturne objekte, završetak putnih pravaca itd.

Kada su u pitanju rashodi svi su manji u odnosu na projektovane – dodaje Vidović.

„Recimo, rashodi za lična primanja su značajno manji. U zadnje tri godine broj zaposlenih u lokalnoj upravi se smanjio za devet (9). Trenutno, sa zaposlenima u Domu zdravlja (37) i TVSJ Milići (10), brojimo 112 zaposlenih i u odnosu na standarde o broju zaposlenih u lokalnoj upravi, imamo 7 više, ali evo do kraja godine, dva radnika odlaze u penziju, tako da i to dovodimo u red“ – kaže Vidović.

U prethodnoj godini ulaganja u objekte iznosila su 3 858 955 KM a najviše novca  1 489 000 KM, uloženo je u putnu infrastrukturu.

„U sportsko-rekreatvine objekte, postavljanje bergo podloge uloženo je 131 000 KM, zatim u poslovnu halu u Podgori je uloženo 2 026 831 KM u vodovod 71 000 KM itd. Mogu da kažem da je opština likvidna, sve svoje obaveze izvršavamo i zaključno sa današnjim danom sve naše tekuće obaveze su izmirene” – kaže Vidović.

Podršku Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za prošlu godinu, dalo je 12 odbornika a 2 su bila protiv.

Na današnjoj dvadeset prvoj sjednici Skupštine opštine, usvojena je informacija o stanju u oblasti poljoprivrede na području opštine Milići, kao i nekoliko izvještaja za prošlu godinu. Takođe, usvojene su i analize stanja u oblasti zapošljavanja,kulture, sporta i fizičke kulture na području opštine Milići te program rada doma zdravlja “Sveti Nikola” Milići za 2024.godinu.

Dužnosti je na lični zahtjev, razriješen predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Milići Vladan Trivković a odbornici su jednoglasno podržali Narodnu inicijativu za povrat arondiranog zemljišta  i usvojili zaključak da se inicijativa uputi nadležnim organima.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button