ističemoRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Preporuka voćarima da obave preventivne tretmane biljaka prije novog zahlađenja

Pojava mraza u narednim danima za sada se može prognozirati za viša područja u Republici Srpskoj, dok bi u nižim sve moglo da prođe bez njega, a stručnjaci su preporučili uzgajivačima voća da iskoriste vrijeme do početka predstojećih padavina i novog talasa zahlađenja, te obave preventivne tretmane biljaka.

Mirko Јokić iz područne jedinice u Prijedoru Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekao je da se preporučuju preventivni tretmani korištenjem preparata na bazi algi, aminokiselina i giberelina u maksimalno deklarisanim dozama kako bi dodatno kondicionirali biljke i pripremili ih na nadolazeće stresne uslove.

– U zasadima koji imaju antifost sisteme, frost bustere i vjetrenjače, potrebno je pripremiti i testirati sisteme. U zasadima koji imaju negativnu istoriju sa pojavom mraza, preporučuje se priprema tradicionalnih metoda zaštite od mraza kao što su mrazne svijeće, razni gorivi materijali i slično – rekao je Јokić.

On je podsjetio da su hladni talas, koji je zahvatio Republiku Srpsku u proteklim danima, okarakterisale padavine praćene pojavom snijega i mjestimičnom pojavom mraza.

– Opšta karakteristika nepovoljnih vremenskih prilika je da su niska temperatura vazduha i pojava mraza izraženije na višim položajima, dok u dolinskim položajima za sada nisu registrovane izraženije negativne temperature. Na osnovu informacija koje dobijamo sa terena, evidentna je pojava mraza u brdsko-planinskom području u trajanju od jednog do nekoliko časova – naveo je Јokić.

On je istakao da je u prethodna dva dana na većini agro-meteoroloških stanica registrovana temperatura vazduha iznad nule, a izuzetno na pojedinim lokacijama ispod nule.

– Tako npr. u prethodnoj noći na stanici Maglajci u Kozarskoj Dubici registrovana je minimalno temperatura od minu 0,1 stepen Celzijusov u trajanju od jednog časa, dok je u Rogatici registrovana minimalna temperatura od minus 2,7 u trajanju od čak šest časova – rekao je Јokić.

Na osnovu trenutnih meteoroloških prognoza i informacija od Republičkog hidrometeorološkog zavoda, on je rekao da se nove padavine očekuju sutra u poslijepodnevnim časovima, uz pojavu snijega, a hladno vrijeme zadržaće se tokom većeg dijela naredne sedmice.

– Dominantne voćne vrste trenutno se nalaze u fenofazi zametanja plodova. Iako je na većini lokaliteta cvjetanje završeno, ovo i dalje predstavlja osjetljivu fenofazu u kojoj pojava mraza može da pričini značajnu štetu u zasadima voća – istakao je Јokić i savjetovao budnost uzgajivača i dalje praćenje meteoroloških prognoza.

(rtrs)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button