ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Raspored Bogosluženja u zvorničkim hramovima

Iz Sabornog hrama u Zvorniku i Hrama Svetog Jovana Preteče u Zvorniku obavještavaju vjerni narod o rasporedu Bogosluženja za praznike.

U staroj zvorničkoj svetinji odnosno Hramu Svetog Jovana Preteče 27. aprila 2024 godine. u 17.00 časova, služiće se praznična služba, osveštati zvončići i vrbove grančice te obaviti Litijski ophod oko svetog hrama sa najmlađim vjernicima i vjernim narodom za blagoslov svih! Iz stare crkve poručuju da ima dovoljno zvončića za naše najmlađe!  Svete Liturgije u srijedu i petak u 8,00 časova, a na Lazarevu subotu i nedjelju – Cvijeti u 9,00 časova. U radosti i dobru došli!

Iz Sabornog hrama u Zvorniku  obavještavaju da će uoči praznika Cvijeti, na Lazarevu subotu uveče u 17 časova, služiti praznično Večernje Bogosluženje, obaviti osvećenje vrbovih grančica a zatim oko 17:30 dječici podijeliti grančice i zvončiće te obaviti ophod oko Svetog hrama. Dovedite dječicu da dožive i osjete radost ovog praznika, saopšteno je iz Sabornog hrama. Svete Liturgije, ove sedmice, u srijedu i petak u 8 časova, a subotu i nedjelju u 9 časova!

Raspored bogosluženja i prekađivanja u Crkvama u Drinjači, Zelinju i Liješnju.

Petak (26. april) – Prekađivanje za Lazarevu subotu u Drinjači u 9 časova, a u Zelinju u 10 časova.

Lazareva subota – Sveta Liturgija u Hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači u 9 časova.

Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim (Cvijeti) – Jutarnje bogosluženje u Hramu Svetog proroka Ilije u Zelinju u 8 časova, a Sveta Liturgija u Hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači u 9 časova.

O prazniku Vrbica:

Na Lazarevu subotu u popodnevnim časovima u svim hrišćanskim hramovima služi se večernje bogosluženje, kada se u crkve unose mladi vrbovi listari (grančice) tek ulistali. Pošto se vrbove grančice osvete (osveštaju), sveštenici ih dele prisutnom narodu, a zatim svi zajedno izlaze izvan hramova i vrše trokratni ophod oko hrama sa crkvenim barjacima, ripidama i čiracima. Svi zajedno obilaze oko hrama tri puta pevajući tropar Lazareve subote.

Vrbica je isključivo praznik dece. Na taj dan sva deca čak i ona najmlađa od nekoliko dana dovode se u hramove, gde im se poklanjaju zvončići. Mlade vrbove grane se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila.

Ovim praznikom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button