BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

“Šetnjom jednakih” Leptir obilježio Međunarodni dan zdravlja 07.04.

Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir” Srebrenica, obilježilo je u Bratuncu i Srebrenici 07.april – Međunarodni dan zdravlja.

Pod sloganom “ŠETNJA JEDNAKIH” izložili su radove članova Udruženja te pehare i medalje sportista “Leptira”.

Aktivnost je dio projekta ,,Jačanje ličnih kompetencija žena i djevojaka sa invaliditetom za ostvarivanje zakonskih prava” koji je podržan od Ekumenske incijative žena.

“Na ovaj smo način promovisali naše korisnike, skrenuli pažnju opšte populacije na pitanje dječijih prava, prava osoba sa invaliditetom i na položaj osoba sa invaliditetom u Bratuncu I Srebrenici, što za krajnji cilj ima poboljšanje inkluzivne prakse na teritoriji ovih opština” – kaže Željka Katanić predsjednica Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine”Leptir” Srebrenica.

dan zdravlja - leptir srebrenica

Na Međunarodni dan zdravlja ukazali su i na probleme sa kojima se članovi “Leptira” susreću u zdravstvu.

“Većina naše djece dolaze iz ruralnih područja, domovi zdravlja su udaljeni. Ne postoje organizovani sistematski pregledi za osobe sa poteškoćama. Mi smo prošle godine imali sa Emmausom organizovane preglede, od strane urologa, ORL,interniste, gdje je oko 30 korisnica i korisnika bilo obuhvaćno. Otkrivene su nažalost i maligne bolesti. Kada je u pitanju stomatolog, nema se adekvatna zaštita jer moraju da putuju u Tuzlu ili Banjaluku da operišu zub i to je nedopustivo. Moja kćerka ima 100% oštećenje sluha i dešavalo se da u čekaonici sjedi i po nekoliko sati jer nije čula da je prozivaju” – kaže Katanićeva.

Dnevno zbrinjavanje korisnika, kvalitetno obrazovanje, neki su još od problema koje treba rješavati.

“Kada je u pitanju dnevno zbrinjavanje, Zakon je usvojen 2012.godine ali se u Bratuncu i Srebrenici ne sprovodi. Dalje, pravo na obrazovanje. Mi mso 2001.izašli na ulice da se izborimo za to pravo pa je u Bratuncu specijalno odjeljenje formirano 2001. i 2003. u dvije centralne škole u Srebrenici tek prije tri godine. Kada se u svijetu sve više zagovara inkluzija i ukidaju specijalna odjeljenja,mi ih eto uvodimo a pričamo o inkluziji. Takođe, nemamo stručni kadar. U prvom redu orinofronologa za djecu umanjenih intelektualnih sposobnosti, kojih najviše imamo u ovih pet opština. Zagovornici smo i uvođenja socijalnog radnika u školi, koji nije samo potreban našoj djeci već i svim zaposlenim u školama” – navodi Katanićeva.

Marijana Trninić diplomirani defektolog-logoped zaposlena u OŠ “Branko Radičević Bratunac i dugogodišnji saradnik Udruženja Leptir ističe da je potreba za defektološkim,odnosno logopedskim tretmanima velika.

dan zdravlja - leptir srebrenica

“U poslednje vrijeme povećan je broj djece koja zahtjevaju logopedske i defektološke tretmane. Važno je da se djeca što ranije uključe u tretman,posebno djeca iz socijalno ugroženih porodica. I u narednom periodu potrudiću se da povećam rad u struci, intenzivno učestvujem u seminarima. Nadam se da će se i svijest o potrebi defektologa/logopada u našim sredinama podići na viši nivo” – kaže Trninićeva.

Advija Husić članica “Leptira” kaže da joj aktivnosti u Udruženju puno znače. “U boćanju sam osvojila dvije nagrade. Osim toga u Udruženju crtamo, družimo se, putujemo” – kaže Advija .

dan zdravlja - leptir srebrenica

Emina Hasanović je povodom Međunarodnog dana zdravlja izložila svoj ručni rad – dekice.

“Dekice izrađujem od specijalnog materijala, izrada nije teška. Radionice mi puno znače. Imamo puno aktivnosti vezanih za pletenje,heklanje… Nemamo puno mogućnosti za zaposlenje a ovo što izradim prodam na ovakvim izložbama” – kaže Emina.

Nada Marković majka, član UO i jedan od osnivača Udruženja “Leptir” naglašava da se u SFRJ vodilo računa o zaposlenju osoba sa poteškoćama i invaliditetom.

“Prije 20 i nešto godina bilo je mnogo teže po pitanju liječenja djece, danas su se neke stvari poboljšale ali treba još puno raditi, posebno na polju zdravstva i obrazovanja. Djeca koja su završila srednju školu, treba da budu u radnom odnosu a ne da mu damo 130 KM pomoći i da sjedi kod kuće. Ja sam radila u fabrici u kojoj su radna mjesta bila prilagođena osobama sa poteškoćama, o tome se vodilo računa i trebalo bi da tako bude i danas ” – kaže Markovićeva.

Vesna Stjepanović iz Udruženja “Leptir” kaže da je osim izložbe, u Bratuncu i Srebrenici organizovano i potpisivanje peticije koja se odnosi na podršku građana radu Udruženja.

“Građani su danas svojim potpisima dali podršku radu Udruženja i realizaciji projekata koji imaju za cilj poboljšanje položaja naših članova” – kaže Stjepanovićeva.

Milorad Jovanović iz Bratunca, potpisom je pružio podršku “Leptiru”.

“Ja sam uvijek za ovakve akcije. Obišao sam svijet i ja ne dijelim ljude po bilo čemu. Podržavam sve akcije koje su za dobrobit naroda” – kaže Jovanović.

Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir” Srebrenica djeluje na području pet opština regije Birač. (Srebrenica,Bratunac,Milići,Vlasenica i Šekovići).

Međunarodni dan zdravlja obilježava se 07.aprila, kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. travnja, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button