ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Skup doktora porodične medicine 17. i 18. maja u Zvorniku, pod sloganom „Zdrava planeta, zdravi ljudi“

Stručnim skupom na kome će učešće uzeti domaći i međunarodni stručnjaci, u Zvorniku će biti obilježen Svjetski dan doktora porodične medicine.

Skup doktora porodične medicine 13-ti put biće održan 17. i 18. maja u hotelu “Kod Novaka”, ove godine, pod sloganom „Zdrava planeta, zdravi ljudi“.

Goran Birčaković, specijalista porodične medicine i predsednik podružnice regije Zvornik porodičnih doktora medicine Republike Srpske, rekao je da se porodična medicina u Zvorniku aktivirala 2010 godine.

“Imamo dobre rezulate, ali još uvjek nismo zadovoljni. Naša regija ima 54 tima porodične medicine, još uvjek nismo ni blizu polovine timova sa specijalistima porodične medicine. Trenutno ima 11 doktora specijalista porodične medicine i 6 doktora koji su trenutno na specijalizaciji. Veliki problem predstavlja finasiranje specijalizacije koja na godišnjem nivou iznosi i do 40.000KM. Porodična medicina je ulaznica i izlaznica sistema”, poručuje Birčaković.

Porodična medicina Doma zdravlja Zvornik napravila je iskorak u radu službe i obrazovanju kadra. Prošle godine je otvoren i Edukativni centar za porodičnu medicine za ljekare čitave regije Birač. To znači da naši specijalizanti u našoj ustanovi mogu da borave bar dvije godine, pojasnila je Natalija Stević, specijalista porodične medicine i načelnik ove službe u Domu zdravlja Zvornik.

“Velika zainteresovanost ove regije proizilazi iz toga što svi naši ljekari pokazuju trud i požrtvovanost i nalazimo se na samom ulazu u zdravstveni system. Intenzivno radimo na jačanju kapaciteta primarnog nivoa zdravstvene zaštite, ne samo obrazovnog nego i u promociji zdravlja i prevenciji bolesti. Na obilježavanju Svjetskog dana porodične medicine, učestvovaće više od 200 ljekara iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH. Smatramo da su ovakva predavanja važna za naše ljekare koji stečeno znanje mogu primjeniti u radu sa pacijentima. Što se tiče regije Birač, porodična medicina dobija mjesto koje zaslužuje, a to je da bude cjenjena, prihvaćena i tražena specijalizacija jer kada imate kvalitetan kadar na primarnom nivou onda u konačnici svi naši sugrađani mogu biti zadovoljni, poručila je dr Natalija Stević.

Dr Davor Rikić, specijalista porodične medicine rekao je da će na kongresu, koji će trajati dva dana, biti održane radionice i stručna predavanja o porodičnoj medicini.

“Biće riječi, prije svega o prevenciji, kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu, gojaznosti. Kongres je Međunarodnog karaktera i okupiće predavače iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije. Potrudili smo se da i ove godine imamo dobre i stručne predavače. Između ostalih, profesor Biljana Mijović sa medicinskog fakulteta u Foči, profesor Branislav Milovanović, kardiolog sa KBC “Bezanijska kosa” iz Beograda, endokrinolog sa UKC iz Banjaluke dr Danijel Đekić, dječiji oftalmolog sa KC Crne Gore dr Željko Maraš i brojni drugi predavači. Ove godine po prvi put smo organizovali i sestrinske sesije u cilju kontinuirane edukacije cjelokupnog tima porodične medicine. Pored ljekara, smatramo da je jako bitna i edukacija medicinskih sestara i tehničara, pojasnio je dr Rikić.

Svjetski dan doktora porodične medicine obilježava se 19.maja od 2010. godine.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button