ističemoKultura i dešavanjaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Trebinjski učenik Vuk Јanković riješio matematički problem star 58 godina

Učenik prvog razreda Gimnazije “Јovan Dučić” iz Trebinja Vuk Јanković riješio je matematički problem koji je čuveni matematičar Vladimir Stojanović kreirao još prije 58 godina. Mladi Trebinjac prvi je, nakon skoro šest decenija, došao do jednog od moguća dva rješenja ovog zadatka.

Tim povodom profesor Vladimir Stojanović, inače autor više od stotinu udžbenika, zbirki i knjiga iz oblasti matematike, došao u trebinjsku Gimnaziju i mladom matematičaru uručio prigodne poklone.

– Ovaj zadatak tokom prtoteklih 58 godina pokušavali su da riješe vrsni matematičari, profesori, akadamici, ali eto Vuk je prvi došao do jednog od moguća dva rješenja, što mi je izuzetno drago. Cedulju sa ovim zadatkom podijelio sam učesnicima juniorske olimpijade u matematici koja je održana u Albaniji, a radio sam to i godinama unazad, i možete zamisliti moje zadovoljstvo kada mi se Vuk javio sa rješenjem. Želim mu svaku sreću i da i dalje razvija svoj veliki talenat – rekao je Stojanović na maloj svečanosti koja je održana u Gimnaziji “Јovan Dučić”.

Mladi matematičar Vuk Јanković istakao je da mu je izuzetna čast što je upoznao legendu matematike, profesora Stojanovića, i što je posjetio njegovu školu Trebinje.

– Hvala i njemu i svim mojim profesorima i nastavnicima. Zadatak sam rješavao petnaestak dana, i kako i sam profesor kaže, osim matematičkog znanja bilo je potrebno i kreativnosti – naveo je Јanković.

On je višestruki republički prvak u fizici i matematici, učesnik matematičke olimpijade u Јapanu, gdje je osvojio treće mjesto, a za koji dan očekuje ga učešće na balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Varni u Bugarskoj.

(rtrs)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button