ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Vlasenici prikupljeno 60 doza

U današnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi koju su organizovali OO Crvenog krsta Vlasenica i Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektro-Bijeljina”, 60 od 80 prijavljenih dalo je krv – potvrdila je sekretar opštinske organizacija Crvenog krsta Vlasenica Milica Kraljević.

darivanja krvi - milica kraljević

„Akciji se odazvao veliki broj građana i učenika.Prema podacima, od 1992.godine do danas ovo je 70 akcija po redu i ovom prilikom se zahavljujem svim dobroboljnim davaocima krvi na izraženoj humanosti“ – kaže Milica.

Tečnost koja život znači, darovali su članovi Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi “Elektro-Bijeljina” iz Brčkog,Ugljevika, Bijeljine, Zvornika, Bratunca, Han Pijeska, Vlasenice, Šekovića i Milića, punoljetni učenici SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica i drugi dobrovoljni davaoci krvi.

„Kolege iz Brčkog Ugljevika, Bijeljine, Zvornika, Bratunca, Han Pijeska, Vlasenice, Šekovića i Milića. Naš aktiv broji 400 davalaca a naše područje TJ Vlasenica broji 65 članova. Danas sam dao krv 36 put, to je humano, pomogneš nekom, spasiš život, krv se brzi obnavlja i stoga apelujem na mlade ljude da daju krv kad god mogu. Članovi Aktiva redovno obilaze druge gradove i daruju krv, idemo čak na VMA, Crnu Goru, Srbiju.Hvala načelniku opštine Vlasenica i Turističkoj organizaciji opštine Vlasenica, koji su nam obezbijedili ručak” – kaže Nedeljko Milić iz Vlasenice, ispred Aktiva DDK “Elektro-Bijeljenia”. Milić se kako kaže, na listu dobrovoljnih davaoca krvi upisao kada je bio u vojsci.

darivanja krvi - Miilć i Jovičić

Drago Jovičić iz Ugljevika, član Aktiva DDK “Elektro-Bijeljina”, u Vlasenici je darovao krv 21 put .

“Skoro smo bili u Bratuncu i darovali krv. Redovno pratimo sve akcije i učestvujemo u njima. Dobro je da se ljudi odazovu na akcije, jer krv je život” – kaže Jovičić.

Milada Kandić je redovni davaoc krvi.

darivanja krvi - Milada Kandić

„Prvilegaija je dati krv, kad znamo da naše malo, nekome znači mnogo. Danas sam posebno oduševljena jer imamo ovdje veliki broj mladih ljudi, koji se odazvao akciji. Velika je stvar da imamo empatiju, da imamo osjećaj jedni za druge i da hoćemo da pomognemo“ – kaže Milada i dodaje da je do danas osmi put da daruje krv.

Maturantkinja SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica, fizioterapeutski tehničar, Tea Milanović kaže da je pomoć drugima, njen motiv da podrži akciju.  

„Prvi put sam krv dala prošle godine, takođe u aprilu. Razlog je da pomognem drugima i sebi da obnovim krv. U mojoj porodici ja i čiča smo dobrovoljni davaoci. Smatram da svako ko može, treba da daruje krv. Zato sam se odlučila da krv dam i ove godine i odazvaću se svakoj naredno akciji“ – kaže Tea.

Doktor Dalibor Lipovac iz Službe za transfuziju Zvornik kaže da su zadovoljni akcijom. 

„Elektrodistribucija je naš najbolji partner kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi. Što se tiče rezervi krvi, treutno, one su sjajne zahavljujući ovim akcijama i koristim priliku da se zahvalim svim ljudima koji su došli i darovali krv. Pozivam sve one koji su zdravi da dođu i daruju krv. Iz godine u godinu broj dobrovoljnih davalaca je sve veći i veći a potreba za porodičnim namjenskim davanjima je sve manja. Doduše raste i potrošnja krvi jer je broj složenih hirurških zahvata povećan, posebno starijih pacijenata ali uspjevamo da ispunimo potrebe Bolnice Zvornik” – kaže dr Lipovac.

Ovo je prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2024. godini u Vlasenici.

O prethodnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi, koja je održana u Milićima čitajte na ovom LINKU

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button