ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

U Bijeljini predstavljen roman „Matilda Braun“ autora Gorana Lazarevića

U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini predstavljen je roman „Matilda Braun“ autora Gorana Lazarevića. Sudeći po stavovima kritike, romanom „Matilda Braun“ Lazarević je uspio da na uvjerljiv način i u skladu sa visokim književnim standardima, ispriča priču o ženi u modernoj epohi.

“Knjigom o Matildi Braun sam želio izraziti zahvalnost na požrtvovanosti majki, prije svega. Želio sam da ovim djelom afirmišem ljubav prema ženskom biću kao, biću ličan, najljepšoj estetici univerzuma. Ovaj roman sam pisao prethodne tri godine, korak po korak, kreirajući jedan lik žene koji je vjerujem, idealan za muškarca. Oni koji budu čitali, uvjeriće se u to. Takođe, na glavnu temu cijele priče nadogradio sam još nekoliko društvenih fenomena poput naprimjer, položaja djece sa posebnim potrebama. To je jedan poseban svijet koji posjeduje sva pravila po kojima funkcioniše dok je za ljude izvan te porodice, taj svijet potpuno nevidljiv“, rekao je Goran Lazarević ističući da je aktivno učestvovao u socijalizaciji djece sa posebnim potrebama gdje su mu majke ove djece (p)ostale velika inspiracija za ovo ali i neka buduća pisanja.
U promociji romana „Matilda Braun“ učestvovali su Stojanka Đokić, recenzent i Dejan Spasojević, izdavač i recenzent.

“Žene će u Matildi pronaći djelić sebe-ili će se diviti njenoj hrabrosti, smjelosti, majčinskoj požrtvovanosti i ljepoti ili će priželjkivati da budu poželjne i tražene. I jedni i drugi, priznaće isto-Matilda Braun je (ne)zgodna žena koja je zaslužila da postane knjiga. Preporučujem ovu knjigu, bilo da ste muškarac ili žena-Matilda Braun jeste žena koju je nemoguće ne voljeti”, piše u recenziji koju je potpisala Stojanka Đokić profesor srpskog jezika i književnosti.

“Kroz lik Matilde Braun opisan je profil ličnosti žene koja se sama bori kroz život, iako prolazi kroz razna iskušenja i teške životne situacije, sledeći svoj životni impuls i osjećanje , ne želeći da joj drugi kroje sudbinu nego da ona bude kreator iste, makar na sopstvenu štetu. Knjiga o Matildi Braun šalje još pregršt suptilno kreiranih poruka kroz splet životnih priča i likova, a koji svi zajedno ispisuju redove ovog romana i uokviruju ga u jednu kompletnu priču o mnogim zamršenim ljudskim sudbinama”, rekao je Dejan Spasojević, izdavač i drugi recenzent ove knjige.

Autor knjige “Matilda Braun” Goran Lazarević živi i radi u Bijeljini. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ova knjiga njegov je prvenac.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button