BiHističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaSvijetVijesti

U projektu “Zajedno za kulturni turizam” i žene iz Vlasenice

Radionica na temu “Tehnike ručnog rada” održana je ove sedmice u Vlasenici u okviru CBC projekta “Zajedno za kulturni turizam”, koji zajednički provode dvije nevladine organizacije iz Srbije – Etno Mreža i Naled te BHcrafts – Bosanske rukotvorine iz BiH, uz finansijsku podršku Evropske unije.  Lejla Radončić izvršna direktorica nevladine organizacije BHcrafts, kaže da je glavni cilj projekta ekonomsko osnaživanje žena putem različitih prilagođenih obuka, s ciljem poboljšavanja njihovih vještina.

„Želimo da pokažemo šta su zajedničke karakteristike iz kulture i kulturnog naslijeđa dvije države, posebno iz tih pograničnih dijelova koji su pokriveni kao projektna područja. Kao krajnji rezultat projekta, imaćemo zajedničke proizvode koji će se raditi u obje države“ – kaže Radončićeva.

Projekat podrazumijeva niz konkretnih aktivnosti a do sada su, kako kaže Radončićeva, održane radionice u Sarajevu, Vlasenici i Tuzli.

„To su bile dvije radionice u Sarajevu od kojih se jedna odnosila na pakovanje i dizajn. Tri radionice su nam predviđene za ručni rad sa akcentom na pletenje i heklanje. U ovom projektu učestvuje 30 žena iz Vlasenice, Banovića, Gračanice, Kladnja, Sarajeva i Tuzle i sve one su bile učesnice ovih radionica. Prevoz i hrana su im obezbijeđeni. Na radionici u Vlasenici radili smo ručne radove sa motivima koji su karakteristični za pogranična područja i za BeHa stranu i Srbiju i treba da ih bude izrađeno po 200 sa svake strane.Slijedi nam organizacija kolonije ručnog rada u Tuzli, u maju mjesecu, koja će trajati četiri dana. Gošće će nam biti žene iz Srbije, i to je ta prava mogućnost da se žene druže, nauče, razmijene iskustva, obiđu Tuzlu, da same zaključe koliko mi u našim kulturama imamo više sličnosti nego razlika” – ističe Lejla Radončić.

Naša sagovrnica napominje da će druga kolonija ručnih radova biti održana u Srbiji a projekat će biti završen izložbom ručnih radova u Beogradu.

Projekat “Zajedno za kulturni turizam”, koji zajednički provode nevladine organizacije iz Srbije – Etno Mreža i Naled te BHcrafts Bosanske rukotvorine iz Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku Evropske unije, počeo je u martu 2023.godine i traje dvije godine. U projekat je uključeno ukupno 60 žena iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button