ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

ИЗВРШЕНА ПОДЈЕЛА „START UP“ ПАКЕТА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ВЛАСЕНИЦА

У оквиру Пројекта развоја сеоског предузетништва и пољопривреде, Јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, извршена је подјела „start up“ пакета за пољопривредне произвођаче на подручју општине Власеница.

Циљ пројекта јесте допринос руралном економском развоју и смањењу сиромаштва у руралним подручјима. Овај пројекат се односи на повећање прихода малих сеоских домаћинстава и младих људи на селу. Посебан акценат је био на рањивим категоријама, женама и младим. У склопу бизнис плана Пољопривредне задруге „Здраво“ Власеница подијељени су пакети за пластеничку производњу и то за 15 корисника. Пакет је садржао пластеник од 100 м2, расад парадајза и паприка, шпаге за везивање и малч фолија, док је за 40 корисника пакет садржао пластеник од 50 м2. Овај пројекат је суфинансиран од стране ИФАД пројекта, Пројекта развоја сеоског предузетништва и пољопривреде у износу од 40 %, Општине Власеница 40 % и корисника 20 %“, изјавила је Соња Милановић, менаџер Пољопривредног кластера Семберија, Мајевица, Бирач.

Овим пројектом подржано је 55 корисника за пластеничку производњу.Узевши у обзир досадашње радове при пројектима, општина Власеница тренутно има више од 200 корисника пластеничке производње. Један од стратешких приоритета општине Власеница је развој пољопривреде и производње поврћа, односно производње у заштићеном подручју. Општина Власеница помаже грађанима који су добили пластенике са додјелом расадног материјала по повољнијим условима. Овакав вид помоћи је добар вјетар у леђа за развој пољопривредне производње„, истакао је шеф Одсјека са развој Општинске управе Општине Власеница, Жељко Дамљановић.

Данка Прхић, мајка четворо дјеце, из села Тугово, захваљује се Општини Власеница и начелнику општине Власеница Мирославу Краљевићу, као и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и организацији ИФАД, што је корисница овог пројекта. Она наводи да пољопривредне производе користи за своје свакодневне потребе, расад је добила у оквиру пројекта и додаје, да када би сама финансирала пластеник, не би га могла себи приуштити.

Нина Станић из МЗ Грабовица, мајка је петоро дјеце, и још је једна од корисница пројекта која се активно бави пољопривредном производњом. Она наводи да супруг и она саде паприку и парадајз за сопствене потребе, јер живе у седмочланој породици, а уколико нешто и остане, наводи, да може и да се прода. Станићева истиче да је за младе људе погодно живјети на селу, поред узгоја поврћа она и супруг се баве и сточарством, и сматра да млади људи могу да имају перспективу и ван града.

Наташа Ковачевић из Мркојевић поља је такође корисница пројекта и мајка троје дјеце. Са својим супругом узгаја паприку, парадајз и патлиџан у пластенику, а исти јој веома значи за сопствене потребе. Некада је живјела у Власеници као подстанар, сада је на селу и сматра да село има итекако предности за младе брачне парове, а нарочито за дјецу.

Извор: Власеница 24 инфо портал општине Власеница

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button