ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Besplatni dermatovenerološki preventivni pregledi u zvorničkoj Bolnici

Dr Aleksandra Čuturić, specijalista dermatovenerologije obavljaće preventivne preglede u Dermatovenerološkoj ambulanti Bolnice Zvornik. u srijedu 22. maja, petak  24. maja i srijedu 29. maja u terminu 12.00 – 14.00 časova, povodom Evropskog dana borbe protiv MELANOMA.

Besplatan, preventivni pregled možete zakazati pozivom na brojeve telefona 056/211-112 ili 056/ 215-352, tražeći da Vas spoje sa Dermatovenerološkom ambulantom.

Humanitarna, javno preventivna Euromelanoma kampanja održava se u nekoliko gradova sa ciljem prevencije i ranog otkrivanja raka kože, a prije svih melanoma, kao najmalignijeg tumora u humanoj patologiji.

Melanom je maligni tumor kože, porijeklom od melanocita – ćelija koje proizvode pigment melanin. Obično se nalazi na koži izloženoj Suncu, ali može biti i na drugim dijelovima tijela, rekla je Čuturić.

Glavni faktori rizika jesu genetika, UV zračenje, opekotine od sunca, Parkinsonova bolest. Pored navedenih osnovnih, drugi faktori rizika su lična i porodična anamnezu, imunosupresivna terapija, veliki broj mladeža (preko 50), mladež koji se mijenja (u smislu krvarenja, iritacija), upotreba solarijuma.

Osobe svijetle puti, svijetle (plave) ili riđe kose i svijetlih (plavih, zelenih) očiju pod povećanim su rizikom.

Odgovarajuća zaštita od sunca koja podrazumijeva upotrebu krema sa zaštitnim faktorom, izbjegavanje izlaganja sunčevim zracima tokom najvećeg indeksa UV zračenja (u ljetnjim mjesecima u periodu od 10 do 17 časova), mehanička zaštita od štetnog zračenja (adekvatna odjeća, naočare, nošenje šešira ili kačketa). Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti djece, jer je njihova koža tanja i osetlјivija, a opekotine u djetinjstvu mogu biti posebno opasne za nastanak melanoma u kasnijem životu, savetuje dr Aleksandra Čuturić.

Ona pojašnjava da se sama dijagnoza postavlja na osnovu kliničkog pregleda, dermaskopije i potom patohistološkog nalaza. Dermaskopija predstavlja proceduru koja je poveznica između kliničkog nalaza i patohistološkog nalaza, jer neke dermaskopske strukture koreliraju sa patohistološkim nalazom. Liječenje melanoma se obavlja u domenu onkologa, hirurga i dermatologa.

U proteklih 6 mjeseci u zvorničkoj Bolnici dijagnostikovano je nekoliko melanoma, dijagnostikovano je dosta rizičnih tumora kože (mladeža kod kojih je primjećena izmjena i koji bi u narednom periodu mogli preći u melanom). Pregled i samopregled kože i mladeža najbolja su prevencija u ranom otkrivanju melanoma.

Zakažite preventivni pregled, posvetite se Vašem zdravlju i dobijte savjet specijaliste dermatovenerologa JZU Bolnica Zvornik.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button