ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Besplatnim mjerenjem pritiska Dom zdravlja Zvornik obilježava Svjetski dan borbe protiv hipertenzije

Služba porodične medicine Doma zdravlja Zvornik  danas po drugi put obilježava 17.maj, Svjetski dan borbe protiv hipertenzije pod sloganom “Mjerite svoj pritisak, kontrolište ga i živite duže”.

Ljekari Službe porodične medicine na platou ispred Robne kuće svim građanima Zvornika  besplatno mjere krvni pritisak uz razgovor i savjete.

Kako je za radio Magic izjavila načelnica Službe porodične medicine, dr Natalija Stević, simptomi koji mogu da se prethodno jave jesu bol u grudima, glavobolja, umor i vrtoglavica.

“Hiprtenzija se može regulisati i ono što je važno jeste da rizike prepoznamo na vrijeme kako bi spriječili komplikacije kao što su srčani udar, moždani udar, bubrežno oboljenje i gubljenje vida”, istakla je dr Stević.

Cilj ove akcije jeste da se ukaže na značaj hipertenzije, na značaj nastanka njenih komplikacija, kao i na nastanak prevencije ovog oboljenja.  Hipertenzija je bolest koja se definiše kao porast arterijskog krvnog pritisk,a sa vrijednostima 140/90 ili većim, u ponovljenim mjerenjima.

Hipertenzija je vodeći uzrok kako oboljevanja tako i umiranja u svijetu i procjenjuje se da od hipertenzije boluje oko sto miliona odraslih osoba.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button