BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaSvijet

“Dani sjećanja ” organizovani u srednjoškolskom centru u Milićima

Nizom prezentacija i izložbom, koje su uradili učenici prvog jedan, trećeg dva i četvrtog jedan razreda, obilježeni su “Dani sjećanja” u SŠC “Milutin Milanković” u Milićima. Na ovaj način predstavljeno je tragično stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

dani sjećanja - sšc milići

Učenice četvrtog razreda, Aleksandra DŽuović i Nevena Mirović radile su na prezentaciji . 

“Mi smo radili prezentacije. Konkretno o stradanju Srba u području Like, Korduna i Istočne Hercegovine. Vrlo je važno što smo mi kao maturanti, detaljnije predstavili mlađim učenicima škole stradanje našeg naroda jer je jako bitno da to ne zaboravimo“ – kaže Aleksandra.

„Radove koje ovdje vidite, uradile su gimnazijalke iz prve godine. Naročito je važno da mi kao generacije, koje smo duboko ušuškane od bilo kakvog rata, i dalje pamtimo i sjećamo se naših predaka koji su stradali na grozan način“ – kaže Nevena.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu škole, u okviru obilježavanja Dana sjećanja i njegovanja Kulture pamćenja, održan je nastavni čas o stradanju Srba na teritoriji fašističke Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Centralnu prezentaciju, koju su mogli gledati svi učenici škole, držale su učenice I-1 odjeljenja, Nikolina Mišić i Sandra Milaković, a ostale prezentacije učenici IV – 1 odjeljenja: Aleksandra, Nevena, Vedrana, Nikolina, Valentina i Aleksandar. Centralnom prezentacijom opisan je veliki pokolj Srba na području Starog Broda, a ostalim su opisani užasi stradanja srpskog naroda Like i Korduna, Hercegovine i Istočne Bosne.
Osim prezentacija, učenici ali i profesori mogli su pogledati i panoe na kojima su slikom, crtežom i riječju prikazana stradanja i velike muke kroz koje je prošao naš srpski narod. Panoe su izradile učenice odjeljenja I-1 i zaista su se potrudile da to urade odlično. Na samom kraju, učenik III-2 odjeljenja, Matej Kandić prikazao je aplikaciju koja takođe sadrži podatke o mjestima stradanja srpskog naroda kroz dva svjetska rata kao i ratove pri raspadu bivše SFRJ, ali i bombardovanju Srbije 1999. godine. Profesor Šešlija, koji je idejni tvorac ovog nastavnog časa, naglasio je da nam je svima, kako učenicima tako i nastavnicima, obaveza da pričamo o stradanju našeg srpskog naroda, da pamtimo našu svijetlu, mada tragičnu prošlost i da istinu o stradanju našeg naroda prenosimo dalje, svojim potomcima. Takođe je pozvao sve učenike da se uključe u pripremanje i prikupljanje materijala za navedenu aplikaciju i da na taj način doprinose osnovnoj ideji Kulture sjećanja – Ne zaboravimo
!

Dani sjećanja organizovani su krajem aprila.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button