ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Jolović: “Vukovi sa Drine” najelitnija jedinica srpske vojske

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na Spomenik za 1.080 poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku su danas obilježene 32 godine od formiranja Podrinjskog odreda specijalnih snaga “Vukovi sa Drine”, koji je bio u sastavu Vojske Republike Srpske.

Komandant Podrinjskog odreda specijalnih snaga “Vukovi sa Drine” pukovnik Milan Jolović – Legenda rekao je novnarima da je ovo bila najelitnija jedinica Vojske Republike Srpske koja je širom Srpske branila srpski narod i štitila vjekovnu srpsku teritoriju.

„Nažalost, i ove godine obilježavamo ovu godišnjicu u jednoj nestabilnoj situaciji kako u BiH tako i regionu, a moglo bi se reći i u svijetu, isčekujući to famozno formiranje novog svjetskog poretka koji će se, sigurno je, odraziti i na našu Republiku i naš narod“, rekao je Jolović.

On je nagasio da je u ovom vremenu jedna od osnovnih potreba, osim biološke, jeste potreba za bezbjednošću koja nam je najviše potrebna.

Prema njegovim riječima, mi se ponosimo učešćem u ratu, viteški smo se borili protiv neprijatelja na frontu i ponosni smo da nema ni jendog pripadnika ove elitne jedinice da je osumnjičen ni pred jednim sudom.

„To su bili golobradi mladići koji nisu štedili svoje živote za odbranu Republike Srpske i svog naroda“, rekao je Jolović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić istakao je da ovdje pred ovim centralnim spomen obilježjem koje je simbol žrtve i stradanja, herojstva i junaštava, slobode i simbol pobjede i vaskresnja, odajemo dužnu počast svoj našoj poginuloj braći koji su svojim životom platili slobidu koju danas uživamo.

„Naša sveta obaveza je da ih se sjećamo, evociramo uspomene na njih i prenosimo kulturu sjećanje na mlade generacije, jer dok ti ljudi budu živjeli u našim i sjećanjima potomaka i mlade generacije, živjeće Republike Srpska i sloboda koju su stvorili“, istakao je Ostojić.

Govoreći o jedinici „Vukovi sa Drine“, Ostojić je rekao da je ona bila jedna od najeletnijih jedinica u sastavu Vojske Republike Srpske koja je svoje borbene zadatke izvodila u zoni odgovornosti Zvorničke brigade i širem rejonu podrinskog ratišta.

„Podrinjski odred specijalnih snaga ‘Vukovi sa Drine’ je upućivan i na izvršenje borbenih zadataka skoro na sva ratišta u Republici Srpskoj i upravo u tome se ogleda zasluga jedinice i njenih pripadnika jer su u mjestima u kojima su izvodili borbene zadatke postizali ogromne uspjehe i rezultate“, ocijenio je Ostojić.

Prema njegovim riječima, zasluge ove jedinice se ogledaju u tome što su na braniku otadžbine, zajedno sa pripadnicima Vojske Republike Srpske i MUP-a Srpske, svojom krvlju, dijelovima tijela, i svojim životima odbranili Republiku Srpsku i vjekovna ognjišta srpskog naroda.

Ostojić je rekao da su upravo oni stvorilio obavezu preživjelim borcima, sadašnjim i budućim generacijama da slogom i jedinstvom brane ono što su oni stvorili, a to je sloboda i Republika Srpska.

„Naša je sveta obaveza prema poginulim borcima, onima koji su bili u prvim borbenim redovima u ratu i prema budućim generacijama, da slogom i jedinstavom, koje nam je neophodno, odolimo i pobijedimo sve izazove koji protiv Republike Srpske traju 30 godina i sve su jači“, rekao je Ostojić.

Ističući da je neophodna sloga i jedinstvo srpskog naroda, da ima zajedničku agendu i konzensus po kome će postupati svaki Srbin bilo gdje da živi i u Republici Srpskoj, Srbiji i u inostrnastvu, Ostojić je rekao da tim pokazujemo da smo u Odbrmaneo-otadžbiskom ratu branili svoja vjekovna ognjišta kako nam se ne bi dogodila 1914. i 1941. godina kada je srpski narod doživljavao genocid.

Ostojić je naglasio da su Srbi ponosni na svoju prošlost i borbu za slobodu i ostaje sveta obaveza da slogom i jedinstvom očuvjua slobodu i Republiku Srpsku, jer je to uslov opstanka srspkog naroda na ovom prostoru.

Podrinjski odred specijalnih snaga “Vukovi sa Drine” imao je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 81 poginulog borca, i više od hiljadu ranjenih, od kojih neki nekoliko puta.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici elitne jedinice „Vukovi sa Drine“, boračkih organizacija Zvornika, Osmaka i Šekovića, kao i drugih organizacija proisteklih iz Odbrameno-otadžbinskog rata, predstavnici Trećeg pješadijskog puka Republike Srpske i grada Zvornika.

Polganju vijenaca prisustvovao je i pomoćnik ministra rada i boračko-inalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković i gradonačenk i zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i Miloš Tomić.

Nakon parastosa i polaganja vijenaca, za sve prisutne pripadnike ove elitne jedincie, porodica poginulih boraca i druge učesnike, organizovana je posjeta Spomen sobi, kao i druženje.

Slike: InfoBirač

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button