ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija Birač

„ K'o kamen“ pred vlaseničkom publikom

Kroz potresnu priču dvije žene, majke i kćerke, Ljiljana Čekić, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, vlaseničkim srednjoškolcima ispričala je istinu o stradanju hercegovačkih Srba u Drugom svjetskom i sarajevskih Srba u posljednjem, Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Dokumentarna drama “K'o kamen – Velenka Brstinova i kćer joj Dragana”, nastala po tekstu Dragane Mandrape, profesorke Srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi “28. juni” u Istočnom Sarajevu, priča je o srpskom narodu i njegovoj tragičnoj prošlosti.

k'o kamen

“Predstava govori o stradanjima u Hercegovini i Sarajevу, ali to su univerzalna stradanja koja smo svi doživjeli na ovim prostorima, na prostoru BiH, Hrvatske… Mislim da je veoma važno da govorimo o ovim stvarima jer potiskivane loše emocije, uglavnom, eksplodiraju na ružan način. Naša djeca treba da znaju šta se dešavalo njihovim precima”, kaže Ljiljana Čekić, glumica koja je maestralno dočarala likove Velenke i Dragane.

k'o kamen

“Predstavu sam spremala mnogo duže nego što priprema obično traje, oko tri mjeseca. Prvo sam mjesec dana, cijeli juli, noću čitala i konstantno sam plakala, znači svako čitanje je bilo plakanje. Onda sam počinjala manje da plačem, samo na određenim mjestima. Ali, zapravo, emocija s kojom ulazim u ovu predstavu, emocija koja traje i prije početka predstave, zapravo to stanje kad možete u svakoj sekundi da zaplačete, vrlo je teško za glumca, vrlo teško na emotivnom nivou, generalno za čovjeka“ zaključila je Čekićeva.

Izvođenje predstave pred vlaseničkim srednjoškolcima inicirao je Aktiv profesora srpskog jezika, a uprava SŠC „Milorad Vlačić“ i SPKD „Prosvjeta“ Vlasenica organizovali.

„Mislim da je dobro da je ova predstava odigrana baš u našoj školi jer mladi naraštaji treba da znaju pravu istinu šta se dešavalo sa srpskim narodom i da se upoznaju bar sa dijelom jako teške i tragične istorije na našim područjima. Inače, ovo je jedna od aktivnosti koje su u našem Centru provedene u sklopu obilježavanja Dana sjećanja“, kazao je Pajisija Petrović, direktor vlaseničkog srednje škole.

U publici u holu Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“, gdje je predstava odigrana, pored đaka, bio je i veliki broj starijih stanovnika Vlasenice.

„U saradnji sa srednjoškolskim centrom i uz veliko razumijevanje Opštinske uprave i prvog čovjeka našeg grada, načelnika Miroslava Kraljevića, organizovali smo izvođenje ove izuzetne predstave. Smatram da mladi treba da uče i da znaju što više o stradanju svog naroda, koliko god to bilo potresno, a ovo je jedan od načina da oni shvate važnost kulture sjećanja i pamćenja. Drago mi je što su i naši sugrađani, posebno oni koji su porijeklom iz Sarajeva, prepoznali njenu važnost i došli da pogledaju predstavu“, kazala je Spomenka Savinović, predsjednik Opštinskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Vlasenica.

Dokumentara drama „K'o kamen – Velenka Brstinova i kćer joj Dragana“, premijerno je izvedena 14. oktobra 2023. godine, u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci, a proteklih mjeseci igrana je širom Republike Srpske.

Tekst: T.Golijanin

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button