ističemoRegija BiračVijesti

Koliko su kvadovi opasni?

Sve su češće saobraćajne nesreće na popularnim malim terenskim vozilima – kvadovima. U posljednjih godinu i po, u Republici Srpskoj dva lica smrtno su stradala u saobraćajnim nesrećama na kvadu. Statistika kaže da je većina ovih povreda nastala zbog greške vozača. U Agenciji za bezbjednost saobraćaja pozivaju na izmjenu propisa, kako bi broj nesreća bio smanjen.

U prevrtanju kvada na Kozari nedavno je smrtno stradao suvozač. Od početka 2023. godine kvadovi su učestvovali u 13 saobraćajnih nesreća. Smrtno su stradala dva lica, šest je teško povrijeđeno, a pet lakše, podaci su MUP-a. Najčešći uzrok je neprilagođena vrzina.

Kvadovi se često upotrebljavaju u prirodi, gdje je medicinska pomoć udaljena. Nesreće se dešavaju najčešće zbog greške vozača, ističu u Eko ATV klubu “Šumski duh” iz Istočnog Sarajeva. Kažu da je kvad bezbjedno vozilo kada se vodi računa o saobraćajnim pravilima i opremi. Neophodno je da vozilo bude u potpunosti tehnički ispravno i da vozač i suvozač nose atestiranu zaštitnu opremu.

– U automobilima je to samo sigurnosni pojas, na kvadovima i UTV vozilima su to kaciga, zaštitni prsluci, jakne sa protektorima, posebno čizme koje imaju ojačanje na zglobovima i naravno, rukavice – kaže Zoran Krstić iz ovog kluba.

Propisi dozovoljavaju da se četverocikli, uključujući kvadove, registruju kao radne mašine, čime se eliminišu ostali članovi zakona vezani za takva vozila, kažu u Agenciji za saobraćaj Republike Srpske. Najavljauju pokretanje procesa izmjena Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH.

– Prema trenutnim propisima, osoba koja navrši 16 godina može da položi B1 kategoriju, odnosno poznavanje propisa i da upravlja četvortociklom neodređene snage, dakle već 600. 700, 800 kubika, što je jako opasno – navodi Nikola Torbica iz ove agencije.

Statistika pokazaju da zaštitne kacige mogu smanjiti rizik od fatalnog ishoda nesreće za čak 42 odsto. Globalno, u nesrećama kvadova najviše stradaju djeca.

(rtrs)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button