ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Majski dani porodične medicine u Zvorniku okupili više od 200 doktora

Porodična medicina je stub i temelj zdravstvenog sistema i bez jakih temelja nema dobrog zdravstva ni u jednoj zemlji pa ni u Republici Srpskoj, rekao je danas u Zvorniku predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak.

Kuprešak je, prije naučnog skupa doktora porodične medicine Republike Srpske, rekao novinarima da je ozbiljan problem što male sredine u Republici Srpskoj ostaju bez ljekara, a to nije samo slučaj u Srpskoj, nego kompletne regije pa i u Hrvatskoj i Sloveniji koje su u EU.

„Imamo problem nedostatka kadrova koji se odnosi na doktore medicine, što nije specifikum samo Republike Srpske“, rekao je Kuprešak i dodao da analizom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od 701 tima porodične medicine, radi negdje oko 299 doktora specijalista porodične medicine, čime se ne može biti zadovoljno.

Prema njegovim riječima, rješenje je, prije svega, da se mijenja upisna politika i poveća broj upisanih doktora medicine na medicinskim fakultetima Foča i Banjaluka.

„Mislim da je u 2022. godini ‘gotovih’ doktora bilo negde oko 127, dok je iz sistema zdravstva izašlo oko 220 doktora, što je veliki disbalans na kome treba raditi, prije svega, na stimulativnim mjerama kroz bolji standard, veće plate i uslove za rad“, rekao je Kuprešak.

On je rekao da je Udruženja doktora porodične medicine participiralo u korekciji cijena novog cjnovnika za kompletan zdravstveni sistem i pohvalio Fond zdravstvenog osiguranja što je uvažio konstruktivne prijedloge ovog udruženja da se po prvi put nakon 20 godina uvedu tri fundamentalne usluge koje su jako klinički važne za doktore porodične medicine.

„To su usluge iz spirometrije, dermoskopije i ultrazvuka u porodičnoj medicini koji će obogatiti rad doktora u praksi i učiniti da ova branša dobije jednu novu dimenziju da bude zanimljivija za mlađe kolege“, rekao je Kuprešak.

On je rekao da je Ministrstvo zdravlja Republike Srpske nastvilo proces prelaska zdravstenih ustanova na trezor i podsjetio da je ostalo oko 27 zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj da od paketa 54 doma zdravlja pređu na trezor, što je dobar proces.

„Iskustva domova zdravlja na tu temu su vrlo pozitivan, što je poruka da i lokalne zajednice budu direktinje uključene u podršci rada zdravstvenih ustanova, prije svega, domova zdravlja, ne samo kroz odlučivanja putem upravnih odbora i imenovanja direktora, nego i finsnijskih davanja za podršku infrastrukture i opremanja zdravstva“, rekao je Kuprešak.

Predsjednik Podružnice regije Zvornik Udruženja porodične medidine Republike Srpske Goran Birčaković rekao je da ova regja ima 54 tima porodične medicine a samo 17 specijalista porodične medicine i devet specijalizanata budućih specijalista, tako da se ta brojka popravlja.

Prema njegovim riječima, Šekovaći imaju specijalizanta, Milići nemaju, Bratunac ima tri ljekara specijalista porodične medidine, Srebrenica nema, Vlasenica ima dva, dok Zvornik ima 12 specijalista porodične medidine i sedam specijalizanata na specijalizaciji.

Specijalista porodične medicine Doma zdravlja Zvornik Danijala Žepinić rekla je da Udruženje doktora porodične medicine Republike Srpske ovim seminarom obilježava Svjetksi dan porodične medicine sa ciljem da istakne vitalnu ulogu i doprinos doktora i timova porodične medicine u funkcionisanju cjelokupnog zdravstvenog sistema Republike Srpske.

„Porodičan medicina je nosilac primarne zdravetene zaštite, pruža zdravestvenu zaštitu pojedincu, porodici i brine, naravno, o značaju zdravlja cijele zajednice“, rekla je Žepinićeva i dodala da se integrisano bavi i promocijom zdravlja, prevencijom bolesti, liječenjem, reahibilitacijom i palijativnom njegom svakog pojedinca.

Prema njenim riječima, ovogodišnji slogan Svjetskog dana ljekara posrične medicine pa i našeg naučnog skupa jeste – „Porodični doktor, zdrava planeta, zdravi ljudi“, čiji je cilj da se ukaže na vezu imeđu zdravlja planet i zdravlja ljudi.

Ističući da na ovom naučnom skupu ima više od 220 učesnika, Žepinićeva je rekla da su predavači iz Republike Srpske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, što je veoma bitno za edukaciju na teme – dijabetes, hipertenzija i kardiovaskuarna oboljenja.

Ona je rekla da je za sutra previđena plenarna sesija, predavnja i radionica škola e-ka-ge, koju će voditi kardiolozi iz Kliničkog centra Banjaluka, dok će plenarnu radionicu kardiopulmonalna reanimacija održati instruktori iz Slovenije.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button