ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Na Trgu rudara obilježen Dan slovenske pismenosti

U okviru manifestacije “Dani Milutina Milankovića”, koju organizuje milićki SŠC, u čast naučnika po kome nosi ime, danas je na Trgu rudara obilježen Dan slovenske pismenosti.

“U saradnji sa osovnom školom i vrtićem, urađene su makete slova. U okviru Dana Milutina Milankovića, završena je Milutinova olimpijada. Naredna aktivnost nam je priredba, 28.maja a sportskim aktivnostima u okviru projektne sedmice, završićemo manifestaciju, 07.juna” – kaže direktor SŠC “Milutin Milanković” Milići Marko Golić.

Djeca iz starije i srednje vrtićke grupe obdaništa “Poletarac” Milići, danas su na Trgu predstavila ukrašena  ćirilična slova – kaže vaspitačica Jadranka Sušić.

“Starija I srednja vrtićka grupa je juče i danas ukrašavala slova i evo danas uživamo na Trgu sa osnovcima i srednjoškolcima“ – kaže vaspitačica Jadranka.

I učenici OŠ “Aleksa Jakšić” Milići, su za ovu priliku, na papiru izradili i ukrasili slova ćiriličnog pisma – kaže učiteljica Borka Marković.

dan slovenske pismenosti

“Danas smo došli sa 20 učenika četvrtih razreda i naš današnji cilj je bio promocija ćiriličnog pisma. Za ovu priliku smo izradili određena  slova u dogovoru sa ostalim učesnicima manifestacije “ – kaže učiteljica Borka.

Zahvaljujući izložbi, koju je pripremila Narodna biblioteka  Milići, učenici a i ostali građani koji su danas bili na Trgu, mogli su da vide fontove glagoljice, najstarijeg slovenskog pisma.

dan slovenske pismenosti

Glagoljica je najstarije slavensko pismo i uz ćirilicu je jedno od dva slovenska pisma. U nauci je prihvaćeno mišljenje, da je glagoljica starija od ćirilice. Za razliku od ćirilice, koja je nastala spontanim dugotrajnim prilagođivanjem grčkog alfabeta, glagoljica je autorsko pismo. Smatra se da ju je osmislio Konstantin Filozof – sv. Ćiril, Grk iz Soluna, za misiju među moravskim Slovenima u 9. vijeku. Ćiril i njegov stariji brat Metod bili su nosioci te misije, kojoj je cilj bio opismenjavanje i prosvjećivanje Slovena. U Moravsku su došli na poziv kneza Rastislava uz podršku bizantskoga cara Mihajla III. Za potrebe te misije braća su takođe s grčkog na staroslovenski ili starocrkvenoslovenski prevela najvažnije liturgijske tekstove. Taj se jezik smatra prvim književnim jezikom svih Slovena“ – kaže Renata Guzina knjižničar u milićkoj Biblioteci.

Predsjednik Skupštine opštine Milići Predrag Sušić kaže da je obilježavanje datuma, poput Dana slovenske pismenosti, jako važno za očuvanje ćirilice i njegovanje pismenosti.

dan slovenske pismenosti

“Dan slovenske pismenosti, jedna jako lijepa manifestacija, koja pokazuje kako treba da čuvamo pismo, jezik, porodicu. Da znamo ko smo i odakle potičemo. Obilježavanje današnjeg datuma je posebno važno za nas Srbe u vremenima kada se suočavamo sa razim poteškoćama” – poručio je Sušić.

Osnovci, od kojih su neki bili i kreatori današnje izložbe rekli su nam da je očuvanje jezika jako važno.

NJihove izjave poslušajte u video zapisu :

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button