ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Narodna skupština Srpske dala zeleno svjetlo za potencijalnu eko bombu

Dok su srpski hramovi složno zvonili ,,za spas srpskog naroda i države“, a sve oči bile uprte u Rezoluciju o Srebrenici, ispod radara se provukla pošast koja bi Republici Srpskoj mogla zaista doći glave: rudnici litijuma.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić danima je čekao da pred poslanicima Narodne skupštine RS pročita Deklaraciju o zabrani otvaranja rudnika litijuma, koja je, ustvari, vapaj njegovih zemljaka sa Majevice za spas od ekološke katastrofe.

Deklaraciju je juče konačno izložio, ali ona nije usvojena, što znači da je Narodna skupština RS prećutno dala zeleno svjetlo rudnicima litijuma.

To, međutim, skoro niko nije primetio, jer se glasanje o rudnicima litijuma dešavalo upravo u trenutku kada je počinjala sjednica Generalne skupštine UN, na kojoj se raspravljalo o Rezoluciji o Srebrenici.

Ispod radara je prošla i činjenica da su protiv rudnika litijuma u Srpskoj glasali samo opozicionari, dok su se poslanici vladajuće kaolicije pravili da nisu tu.

Posebno je pitanje zašto je litijum, koji je već mesecima vruća tema ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regionu i EU, na dnevnom redu bio upravo u paketu sa Rezolucijom od Srebrenici, koja je okupirala cjelokupnu pažnju javnosti i temperaturu srpskog ,,patriotizma” podigla na najviši nivo.

Vladajući poslanici su ćutali kada je Rado Savić apelovao da Skupština usvoji deklaraciju protiv rudnika litijuma, a da Vlada RS ne izda koncesije za rudarenje ovog metala i srodnih elemenata.

Dodatno je narod zbunjen najavama da se neće rudariti litijum nego magnezijum, te priča premijera Radovana Viškovića o ,,zelenom rudarstvu”.

Na sjednici Skupštine niko od poslanika vladajuće koalicije nije o ovoj temi izgovorio ni riječ.

Izvor: Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button