BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Opština Vlasenica u projektu “Zdrave zajednice u BiH”

U Vlasenici je danas održana prezentacija projekta “Zdrave zajednice u BiH”. Cilj je unaprijediti zdravstveni status žena,muškaraca,djece i mladih u BiH prevencijom bolesti i promocijom zdravih stilova života. Projekat je zajednička inicijativa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Federalnog ministarstva zdravstva, finansiran od strane Vlade Švajcarske a implementiran od strane Instituta za populaciju i razvoj – IPD – kaže Dženita Hrelja Hasečić, projektna menadžerica projekta “Zdrave zajednice u BiH” u Institutu za populaciju i razvoj.

zdrave zajednice

“Ovo je tek naš prvi dolazak u Vlasenicu. Projekat će dati određene smjernice i podršku unapređenju strateškog planiranja brige o zdravlju građana i građanki.Ono što je fokus, je rad sa domom zdravlja, jačanjem preventivnih usluga doma zdravlja i na koordiniranju onoga što se već radi na prevenciji oboljenja, posebno nezaraznih bolesti, uticaja na riziko faktore itd. Projekat je usmjeren i na obrazovni sektor u smislu unapređenja zdravlja i zdravih životih navika, a poseban dio projekta je rad sa građanima i građankama na podizanju njihove svijesti o značaju uticaja na vlastito zdravlje” – kaže Hrelja Hasečić.

Marina Milovanović, viši stručni saradnik za zdravstvenu zaštitu u Ministarsvu zdravlja i socijalne zaštite RS kaže da je opština Vlasenica ispunila propisane kriterije projekta i objašnjava šta su zdrave zajednice.

zdrave zajednice

“Zdrave zajednice su mjesta u kojima zajednica brine o zdravlju svog stanovništva, razvija programe i usluge za unapređivanje zdravlja stanovništva ali isto tako stvara uslove i preduslove za sporovođenje i za zdrave životne izbore, sve sa ciljem da stanovništvo u zajednici bude zdravo” – kaže Milovanović.

Sanja Krunić, stručni saradnik za usluge i članstvo u Savezu opština i gradova RS projektna menadžerica, kaže da je uloga Saveza u projektu da jača kapacitete Odbora za zdravlje pri lokalnim skupštinama.

“Naime Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS član 30. skupština grada/opštine osniva Odbor za zdravlje jedinica lokalne samouprave. Analizom je utvrđeno da postoje u mnogim jedinicima lokalne samouprave Odbori ali da se oni neredovno sastaju, da slabo komuniciraju, tako da ćemo mi raditi na jačanju njihovih kapaciteta a osnovaćemo i Mrežu odbora za zdravlje koju će činiti predsjednici Odbora za zdravlje i koordinatori iz ovog projekta. Nadamo se da će Opština Vlasenic,a kao jedna zdrava zajednica biti dobar primjer, koji će pokazati svim drugim jedinicama lokalne samouprave kako brine  o zdravlju svojih građana i građanki” – kaže Krunićeva.

Direktorica vlaseničkog Doma zdravlja dr Gordana Krstić ističe da ova zdravstvena ustanova konstantno radi na prevenciji zdravlja i napominje da je prošle godine ustanovljen HISPA centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

“U maju 2023.godine smo otvorili HISPA centar za prevenciju šloga i infarkta. U januaru ove godine otvorii smo i Multidisciplinarni centar. Cilj je da se smanje riziko faktori i da se smanji pojava hroničnih nezaraznih bolesti. Drago nam je što učestvujemo u projektu i nadamo se novim znanjima i iskustvima” – poručuje dr Krstić.

zdrave zajednice

Opština Vlasenica je jedna od 11 lokalnih zajednica iz RS, koja učestvuje u projektu. Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević vjeruje da će projekat opravdati svoju realizaciju jer opština Vlasenica ima sve preduslove za zdravu zajednicu.

“Činjenica da se Vlasenica geografski nalazi na prostoru gdje imamo najčistiji vazduh, uz proizvodnju zdave hrane, daje nam sve preduslove za zdravu zajednicu. Svaki segment našeg društva mora više učiniti da idemo u tom pravcu i budite sigurni da će rezultati biti veliki” – kaže načelnik Kraljević.

Memorandum o saradnji između implementatora projekta i opštine Vlasenica biće potpisan 28.maja u Banjaluci.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button