BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Podijeljeno 30 pčelinjih društava korisnicima projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj”

U okviru projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“, koji realizuju Opština Vlasenica, nevladina humanitarna organizacija „Muslim Aid“, Udruženje pčelara „Vlasenica“ i Poljoprivredna zadruga „Zdravo“ Vlasenica, danas je podijeljeno ukupno 30 pčelinjih društava za 10 korisnika projekta. Pčelinja društva su donacija Udruženja pčelara Vlasenica – kaže predsjednik Udruženja Duško Vržina.

pčelinjih društava

“Naše Udruženje je bilo u obavezi da donira 30 košnica, što je danas i učinjeno. Mi smo na osnovu ovog projekta dobili mašinu za proizvodnju pogača koja je u zajedničkom vlasništvu opštine, Zadruge i Udruženja i ona će nam puno značiti u daljem radu. Ovom prilikom se zahvaljujemo opštini Vlasenica, organizaciji ” Muslim aid”, što su prepoznali nas pčelare kao korisnike i pomogli nam” – kaže Vržina i dodaje da Udruženje broji 37 članova.

Šćepan Laketa, prosvjetni radnik u penziji, 15-ak godina se bavi pčelarstvom a preko projekta je obnovio rojeve .

pčelinjih društava

“Ove godine očekujem solidan prinos meda. Pčele su dobre i aktivne i ja uživam s njima. Danas sam dobio još tri drušva a posjedujem ih 15. Rezultati ne bi trebali izostati kada je nešto planski osmišljeno i ova će mi pomoć značiti puno” – kaže Laketa.

Vrijednost projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“ veća je od 110 000 KM. Šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović kaže da je kroz projekat već podržano 14 pčelara.

pčelinjih društava

“Kroz ovaj projekat već je podržano 14 pčelara. Oni su imali edukaciju i ukoliko se pojavi bilo kakav problem, imaju našu podršku. Ovo je još jedan od projekata čiji je cilj unapređenje poljoprivredne proizvodnje s obzirom da nam je to jedan od strateških ciljeva u narednom periodu“ – kaže Damljanović.

Admir Hodžić koordinator projekta ispred organizacije ” Muslim Aid” kaže da je današnjom podjelom pčelinjih društava završena faza projekta vezana za nove korisnike a do kraja projekta slijede edukacije i puštanje u rad linije za proizvodnju pogača.

“Nastavak projekta ogleda se u kreiranju kampanje o zaštiti pčela i prirode.Osim toga imaćemo ponovo stručne edukacije za pčelare i građane, posjeta jednom sajmu a kruna svega biće puštanje u rad linije za proizvodnju pogača” – napominje Hodžić.

Današnjoj podjeli pčelinjih društava prisustvovali su i predstavnici donatorske organizacije crkva Isusa Hrista u Americi (Mormonska crkva).

Projekat “Pčelarstvo i ruralni razvpj traje do kraja ove godine (2024.).

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button