ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Popović: Svi koji su tokom pandemije primili vakcinu Astra Zeneka nemaju razloga za strah

Svi oni koji su tokom pandemije kovida primili vakcinu Astra Zeneka nemaju razloga za strah jer se posljedice od vektorskih vakcina, kakva je i ova, javljaju u prvih šest mjeseci od vakcinacije, tako da trenutni rizici po zdravlje praktično ne postoje, rekao je stručnjak za vakcinaciju i konsultant sa UNICEF-om, doktor Dragoslav Popović.

Kada se radi o neuspojavama poslije vakcinacije, one su očekivane u periodu do šest mjeseci nakon što je vakcina primljena. To da neko može danas, nakon dvije godine nakon što se prestala upotrebljavati ta vakcina, da prijavi, mislim da je potpuno van neke zdravstvene logike – rekao je Popović u našem Јutarnjem programu.

Popović navodi da je slučaj tužbe više od 50 porodica preminulih koji su primili ovu vakcinu, nije povezana sa njenim povlačenjem sa tržišta.

– Tužba je jedna stvar, a povlačenje vakcina je nešto što je sasvim logično u ovoj situaciji. Na kraju krajeva, tim vakcinama se niko ne vakciniše više od godinu dana i obzirom na to da znamo u kom pravcu korona virus ide, sigurno je da se ta vakcina više neće koristiti. Ona je jednostavno u momentu kad je korišćena imala i odigrala svoju ulogu – naveo je Popović.

Popović je istakao da se prema rezultatima studije iz 2021. godine o posljedicama vakcinacije na pojavu trombocitopenije jasno kaže da postoje rizici kao što ih ima i kod drugih vakcina. Dodaje da rizici od vakcinacije postoje, ali da su smrtni ishodi vrlo rijetki.

Vrlo je važno, ističe on, da sve vijesti koje dolaze o vakcinama budu objašnjene od strane stručnjaka i da se stanovništvo uvjeri da je vakcinacija pravi izbor.

– Na 100.000 vakcinisanih postoje dva ili tri slučaja trombocitopenije ili tromboze. Šezdeset odsto svijeta vjeruje u vakcine. Dileme nema, potvrđeno da je tokom kovida spašeno desetine miliona ljudi širom svijeta, dok su posljedice vakcinacije bile minimalne – zaključio je Popović.

(rtrs)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button