ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaSport

“Specijalac” promovisao tekvondo u Vlasenici

Djeca uzrasta do 6 godina u Vlasenici, imali su priliku da se oprobaju u olimpijskom tekvondou na promociji ovog sporta, koja je organizovana u dvorani SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica. Domaćin promocije bio je vlasenički tekvondo klub “Specijalac”. Trener i predsjednik kluba Jevto Đurić kaže da su djeca vidjela kako izgleda jedan tekvondo trening od zagrijavanja do specijalnih tehnika.

tekvondo - promocija Vlasenica

“Od zagrijavanja, razgibavanja, rastezanja nogu preko tehnike formi pripreme, borbi do specijalnih tehnika. Jako je bitno da djeci jačamo samopouzdanje i morate imati “srčku”, kako mi to kažemo. Djeca moraju da prevladaju strah od protivnika i ne treba da zamišljaju da je neko bolji od njega” – kaže Đurić.

Osim članovia vlaseničkog “Specijalca”, tehnike tekvondoa, djeci su pokazali i tekvondoisti iz Ugljevika na čelu sa Perom Simikićem, nosiocem crnog pojasa 9.dan. Simikić kaže da se tekvondoom bavi 60 godina a po povratku iz NJemačke osnovao je tekvondo klub u Ugljeviku. Napominje da samo sport odgaja zdravu omladinu i zdrave ljude.

tekvondo - promocija Vlasenica

“Trenirao sm 40 godina u NJemačkoj u dva jaka kluba. Vratio sam se u Ugljevik i napravio salu za trening, formirao klub. Moram da kažem da se svakom djetetu mora pružiti prilika da vide šta je tekvondo. Mnoga djeca nemaju mogućosti za to i društvo to treba da im omogući. Treneri ne mogu više sami, roditelji i društvo moraju da pomažu. To više nisu djeca koja mogu da naprave 50 sklekova, nemaju tu kondiciju jer su k`o i mi stariji okrenuti telefonima. Stoga, moramo svi da damo više, da se mladi okrenu sportu jer samo je zdrava zemlja ona, koja ima zdravu omladinu” – poručio je Simikić.

Važnost bavljenja sportom ističe i direktorica PU “Prvi koraci” Vlasenica Tatjana Savić. Ona kaže da je oko 30-oro djece prisustvovalo promociji tekvondoa.

tekvondo - promocija Vlasenica

“Zato smo upravo izabrali da dovedemo djecu uzrasta 5 godina, jer je sport jako značajan za fizički i psihički razvoj djeteta. Nadam se da će naši mališani kada dođu kući, razgovarati sa svojim roditeljima i da će upisati ovaj sport” – kaže direktorica Savić.

Una Neđić iz vrtića “Prvi koraci” Vlasenica kaže da se trenutno ne bavi sportom a možda će tekvondo biti njen izbor.

“Imam 6,5 godina. Ovaj sport je odličan i razmisliću da li da se upišem u tekvondo.“ – kaže Una.

Tekvondoisti iz Vlasenice i Ugljevika koji su osnovicma i vrtićancima predstavili tekvondo, kažu da treniraju prvenstveno zbog zdravlja ali i druženja.

Cica Mićić trenira dvije godine tekvondo u Ugljeviku. “Imam zeleni pojas i ovo mi je prvi put da pokazujem djeci. Preporučujem im da se pridruže tekvondo klubu“ – ističe Cica.

“Treniram prvenstveno zbog zdravlja ali sviđa mi se i što smo svi kao jedna porodica. Tekvondo nas je zbližio” – kaže Anastasija Đorđević iz Ugljevika koja trenira godinu i osam mjeseci.

Vedrana Maksimović iz Ugljevika je u tekvondou devet godina. ”Poprilično je zahtjevno ali vremenom postane zanimljivo i nije toliko naporno” – objašnjava Vedrana nosioc crvenog pojasa.

Petar Babić iz tekvondo kluba “Specijalac” Vlasenica, za četiri i po godine je stekao viši žuti pojas. “Zadovoljan sam svojim uspjehom ali ću se potruditi da budem bolji. Evo, imam sledeće takmičenje prvog juna i nadam se da ću osvojiti zlato“ – siguran je Petar.

Sergej Munjić nocioc žutog pojasa, tekvondo u vlaseničkom “Specijalcu” trenira 2,5 godine. “Lijepo je. Trener je dobar i ljubazan“ – kaže Sergej.

Bojan Gajić iz Uglejvika ima 13 godina. “Imam žuti pojas. Tekvondo treniram jer ga violim a i radi zdravlja,nadam se da ću stići do crnog pojasa” – kaže Gajić.

Nikola Radovanović iz Ugljevika trenira dvije godine i ima zeleni pojas. “Počeo sam da treniram radi zdravlja ali i ako me neko napadne da znam da se odbranim. Ne propuštam ni jedan trening, obožavam ovaj sport. Ovo mi je prvo takmičenje i baš je dobro ovdje u Vlasenici“ – kaže Nikola. 

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, prilikom otvaranja ovog sportskog događaja, istakao je da lokalna uprava ulaže mnogo u sport, kako u klubove tako i u infrastrukturu.

“Mislim da smo to za ovih osam godina podigli na jednu veću stepenicu. Takođe, ove godine mi radimo i dva sportska igrališta. Naravno svi klubovi u Vlasenici funkcionišu besprekorno, niko ništa ne duguje.Svakako je potrebna veća podrška šire lokalne zajednice, pogotovo privrednog sektora. Apelujem na sve da se uključe. Vlasenica je idealno podneblje za sport i na nama je kako ćemo to iskorititi a sport je pravi način da djecu odvojimo od igrica, mobilnih telefona I drugih loših navika” – poručio je načelnik Kraljević.

Vlasenički tekvondo klub “Specijalac” ima 86 aktivnih članova i 20 rekreativaca a  01. juna “specijalci”, njih 10-ak , će učestvovati na Međunarodnom kupu “Fojnica open 2024”.

Želimo im puno uspjeha!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button