ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

U nedjelju obilježavanje 32. godine od formiranja „Prve  birčanske brigade“

U nedjelju, 19. maja u Šekovićima će biti obilježena 32. godina od formiranja „Prve  birčanske brigade“ Šekovići. Obilježavanje počinje u 11  časova parastosom u crkvi „Pokrova svete Bogorodice“ u Šekovićima, u 11,30 časova predviđenp je polaganje vijenaca na Centralnom spomeniku palim borcima u Šekovićima, a u 11,45  časova posjeta Spomen sobi. Nakon toga, u 12,30 predviđen je ručak za sve prisutne u Parohijskom domu u Šekovićima, najavili su iz Boračke organizacije opštine Šekovići.

Piše: Ljubiša Milutinović

Ratni put 1. Birčanske pješadijske brigade

Komadant Glavnog štaba, general Ratko Mladić je 18. maja 1992. godine u Han Pijesku izdao usmeno naređenje za formiranja Birčanske pešadijske brigade za čijeg komadanta postavlja majora Svetozara Andrića.

U srijedu 19. maja 1992. godine pred osnovnom školom u Šekovićima započeto je formiranja Birčanske pešadijske brigade. Postrojenim borcima prvog manevarskog bataljona, komadant brigade je saopštio cilj formiranja, ulogu i značaj, trenutnu situaciju u zoni odgovornosti i obaveze koje brigadi predstoje u narednom periodu.

Birčanska pešadijska brigada formirana je od dijelova jedinica štabova teritorijalne odbrane sa područija Birča.  Brigada je formirana od vojno sposobnog stanovništva sa područija mjesnih zajednica.  Formacije su bile prilagođene teritorijalnom rasporedu stanovništva, geografskom položaju, ugroženosti srpskih naselja, materijalnim mogućnostima, naoružanju i vojnim rezervama.  Brigada je u zoni odgovornosti obuhvatala sedam opština i to Zvornik, Kalesiju, Šekoviće, Vlasenicu, Miliće, Bratunac i Srebrenicu. Zona odbrane brigade po formiranju imala je širinu i do 150 kilometara, početkom 1993. godine 55 kilometara. Brigada je u svom sastavu imala deset pešadijskih bataljona, petnaest odreda, jedan oklopni bataljon, jedan mješoviti artiljerijski divizion, prištabske i pozadinske jedinice sa oko 12.000 boraca, a kasnijom reorganizacijom, krajem februara 1993. pa do završetka rata, prosječna popunjenost je bila oko 3.400 boraca.

Komandno mjesto brigade  bilo je u Šekovićima. Brigada je bila u sastavu Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske sve do 1. novembra 1992. Kada ulazi u sastav novoformiranog Drinskog korpusa VRS, gde je Birčanska brigada baza za formiranje ovog korpusa.

Iz  Birčanske brigade formirana je Zvornička pješadijska brigada 2. juna 1992. godine, Bratunačka pješadijska brigada 14. novembra 1992. godine,  Samostalni pješadijski bataljon Skelani 14. novembra i Milićko – vlasenička laka pješadijska brigada 16.januara 1993. godine.

U borbi za odbranu srpskih teritorija u Birčanskoj brigadi je poginulo 363. borca i 851. ih je ranjeno.

–       Komanda brigada sa  prištaskim jedinicama  72 poginula i 143 ranjena

  1. Pješadijski bataljon Osmaci    145 pogunula i 376 ranjenih
  2. Pješadijski bataljon Papraća     23 pogunula i 60 ranjenih
  3. Pješadijski bataljon Bišina      44 pogunula i 84 ranjenih
  4. Pješadijski bataljon Kaštijelj     33 pogunula i 115 ranjenih
  5. Pješadijski bataljon Trnovo       46 pogunula i 73 ranjenih

Za doprinos u odbrani Birča i drugih prostora Republike Srpske, Prva Birčanska pešadijska brigada odlikovana je Ordenom Nemanjića 13.9.1996. Ipak, najveće priznanje brigada je dobila od naroda Birča, jer je sa ostalim jedinicama Drinskog korpusa odbranila Birač i obezbijedila opstanak srpskog naroda na vjekovnim ognjištima.

Boračka organizacija Prva birčanska brigada Šekovići, nastavlja da njeguje i čuva tradiciju ove ponosne i slavne brigade.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button