ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

U Zvorniku prezentovan program „Zdrave zajednice u BiH“

Grad Zvornik značajno ulaže u oblast zdravstva počev od primarne zdravstvene zaštite za funkcionisanje Doma zdravlja i ambulanti kroz finansiranje projekata iz ove oblasti, rekao je danas gradonačelnik ovog rada Bojan Ivanović.

Ivanović je u Zvorniku na prezentaciji programa „Zdrave zajednice u BiH“ rekao novinarima da grad Zvornik, osim Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije koje su obezbijedile značajna sredstva, učestvuje u izgradnji novog bloka bolnice u Zvorniku, a sve s ciljem stvaranja što boljih uslova  zdravstvene zaštite i korisnika i zaposlenih u pružanju adekvatne zdravstvene zaštite.  

On je dodao da je grad Zvornik ušao u ovaj projekat u kome se nalazi još 24 opštine i grada Republike Srpske i Federacije BiH, s ciljem podizanje  zdrvalja stanovništva, prije svega, kroz programe i projekte preventive i promocije zdravlja.

Predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Marina Milovanović rekla je da je ovaj projekat veoma značajan jer uključuje razne partnere u ove aktivnosti od Saveza gradova i opština  u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jedinice lokalne samouprave, Ministarstvo prosvjete i kulture, domove zdravlja, centre za socijalni rad i nevladin sektor.

„Prvi put imamo različitu strukturu aktera u samom porjektu koji nisu iz oblasti zdrastvene zaštite ali mogu da doprinesu unapređivanju zdravlja stanovništva“, rekla je ona i dodala da je cilj projekta zdrave zajednice koje se brinu za svoja građane razvijajući razne projekte i usluge  za poboljanje zdravlja stanovništva.

Ona je dodala da je nosilac projekta „Zdrave zajednice u BiH“ Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federano ministartvo zdravstva u Federaciji BiH i Odjeljenje za zdravstvo u Brčko distriktu, dok projkat finsira Vlada Švajcarske, a implementira Isntitut za populaciju i razvoj.

Predstavnik Instituta za populaciju i razvoj Dženita Hrelja Hasečić rekla je da projekat traje 12 godina, te da je prva faza projekta od četiri godine započela 1. novembra 2023 godine.  Ona je dodala da je fokus projekta na podizanju svijesti građana o značaju zdravlja i življenja na zdrav način.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button