ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

U Zvorniku promovisana knjiga Nede Đukić Borojević „Vila sa Čakora“

U zvrničkom Domu omladine predstavljena je knjiga „Vila sa Čakora“, autora Nede Đukić Borojević  koja trenutno radi i živi u Banjaluci. Borojevićeva je rekla da je na knjizi intenzivno radila nešto manje od dvije godine i dodala da je, nakon što je imala neka saznanja, počela detaljno istraživala događaje koje je prenijela u knjigu.

 – To je priča iz, ne tako davne, prošlosti, odnosno opisala sam zločin koji se dogodio 1975. godine, samo godinu dana poslije usvajanja jugoslovenskog Ustava 1974. godine, kada je Kosovo i Metohija dobilo status pokrajine i kada su za Srbe u ovoj srpskoj pokrajini počeli pakleni dani – rekla je Borojevićeva.

Ona je istakla da smo i sada svjedoci loših vijesti koje dolaze sa Kosova i Metohije gdje Srbi, nažalost, i dalje vode kosovski boj sa jednim jedinim pitanjem da li ostati ili otići.

Borojevićeva je poručila ženskoj populaciji, svakoj majci, baki, koja pročita ovu knjigu, da na temu časti i poštenja razgovara sa svojom unukom, kćerkom, smatrajući da su te vrijednosti malo zanemarene, a koje nas čine što jesmo.

I društvene mreže su nas malo unazadile, jer ne poštujemo vrijednosti one koje su nekada bile na velikoj cijeni – rekla je ona i izrazila uvjerenje da će doći vrijeme kada će se to vratiti u porodično okrilje.

Knjiga „Vila sa Čakora“ je do sada promovisana 23 puta i u pripremi je četvrto izdanje koje priprema izdavač Kulturno posvjetno društvo „Vaso Pelagić“ iz Pelagićeva.

Organizator promocije je zvornička izdavačka kuća „As oglas“  čiji direktor Dejan Spasojević smatra da su neki događaji iz srpske istorije dobili epske razmjere i predstavljaju povod za nastanak mnogih poznatih književnih ali i umjetničkih djela uopšte, konkretno stradanja Branke Đukić inspirisalo je Nedu Đukić Borojević da napiše ovaj dramski tekst.

Neda Đukić Borojević rođena je u Velikoj Sočanici, živjela je i radila u Hrvatskoj i Holandiji, jedno vrijeme u Njemačkoj, a trenutno je u Banjaluci. Napisala je nekoliko zbirki pjesama i roman „Tražim te“.

Infobirac

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button