ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

U Zvorniku realizacija tri projekta „Evropska Unija za lokalne zajednice“

Dječiji vrtić „Naša radost“, udruženje „Pokreni se“ i Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine „Doktor Đorđe Lazarević“ realizovaće lokalne projekte u okviru programa „EU za lokalne zajednice“ u Zvorniku. Simbolično, 9. maja na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, Centar za promociju civilnog društva označio je početak realizacije projekata i saradnje sa Gradom Zvornikom.

Grad Zvornik pruža podršku lokalnim udruženjima, mrežama organizacija, ali i građanima pojedinačno, kada su u pitanju aktivnosti čiji je cilj poboljšanje života građana u Zvorniku, rekao je gradonačelnik Bojan Ivanović. Prema njegovim riječima najvažnije je da svi zajedno radimo na podizanju kvaliteta života, stvaranju zajednice koja će biti dobra za svakog svog građanina i kreiranju pozitivne atmosfere na lokalnom nivou.

Podrška razvoju kvaliteta u predškolskom vaspitanju i obrazovanju kroz opremanje fiskulturne sale u dječijem vrtiću doprinijeće poboljšanju kvaliteta u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, smatraju stručni saradnici Gorana Rosić, psiholog i Dajana Savić, logoped. Moderna oprema omogućiće podsticanje cjelokupnog razvoja kod 400 mališana, da se razviju  njihove motoričke i društvene vještine, samopouzdanje, kreativnost i samostalnost.

Dječiji vrtić „Naša radost“ u Zvorniku opremiće fiskulturnu salu, koja će služiti za igru i učenje svih mališana koji su smješteni u ovoj ustanovi.

Opremanje prostorija, koje će koristiti organizacije civilnog društva u Zvorniku projekat je udruženja građana „Pokreni se“. Udruženje građana “Pokreni se” pokušava da oživi rad civilnog društva u Zvorniku, da zajedničkim radom svih udruženja postignu jedinstven cilj, a to je bolja lokalna zajednica.

Prema riječima Njegoša Pantića Centar za promociju civilnog društva je saslušao njihove probleme.

„Zahvaljujuću CPCD-u, koji je saslušao naše probleme, ali i Delegacije Evropske Unije u BiH koja će donirati opremu za opremanje centra za nevladine organizacije, mi ćemo uspjeti sva udruženja staviti pod jedan krov, a takođe motivisati i nova da se registruju. Napokon ćemo osjetiti benefite EU u jednoj maloj sredini,“ rekao je Njegoš.

Centar za promociju civilnog društva i partnerske organizacije su u novembru 2023. godine održali u Zvorniku edukativnu radionicu i promociju projekta „Evropska Unija za lokalne zajednice“ predstavnicima zvorničkih institucija, javnih ustanova i preduzeća, te nevladinih organizacija. Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine „Doktor Đorđe Lazarević“ je tada došao na ideju da uradi web platformu o kulturno-istorijskom naslijeđu, koje spaja i koje može lokalnu zajednicu učiniti boljim mjestom za život.

„Generalno na ovim prostorima jako je malo modernih aplikacija i tehnologija koje su napravljene da promovišu kulturno-istorijsko naslijeđe i da time dopru ne samo do lokalnih stanovnika nego i šire. Naša ideja je da ono što imamo, a to je bogata istorija i naslijeđe iz te oblasti približimo prije svega našim građanima, a onda i preko granica regije, Evrope i šire. Uključivanjem učenika, profesora, struke u jedan ovakav projekat smatramo neophodnim korakom ka očuvanju naslijeđa za buduće generacije,“ smatra Miloš Ivanović, izvršni direktor Centra.

Adnan Mević, projektni menadžer Centra za promociju civilnog društva (CPCD), rekao je da implementatori projekta „EU za lokalne zajednice“, zajedno sa njemačkom partnerskom organizacijom Help, u naredne tri godine realizuju projekat u vrijednosti od 1,7 miliona evra. U Zvorniku će biti realizovana tri projekta u vrijednosti od po 10.000 KM.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button