ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Ukrašavanjem mostova,počeli Dani Milutina Milankovića u Milićima

U okviru manifestacije “Dani Milutina Milankovića” koju organizuje milićki SŠC u čast naučnika po kome nosi ime, danas (20.05.) počinje takmičenje pod nazivom “Milutinova olimpijada”. Manifestacija je otvorena ekološkom akcijom “Jedan cvijet za ljepši svijet”, u okviru koje je u petak postavljeno 80 saksija sa 160 sadnica kadife i ukrasne žalfije. Učestvovalo je 20 učenika prvog i trećeg razreda a svoje utiske o akciji sa nama dijele Sara i Andrej.

dani milutina milankovića - mostovi

“Postavili smo saksije da ukrasimo naš grad. Ovo je prvi put da radimo nešto ovog tipa“ – kaže učenik Andrej Radovanović.

Sara Kaldesić je pozvala građane da brinu o saksijama jer srednjoškolci na ovaj način uljepšavaju životnu sredinu svima nama.

dani milutina milankovića - mostovi

Milan Vuković, profesor pravoslavne vjeronauke u SŠC “Milutin Milanković” kaže da ekološka akcija ima dva aspekta.

dani milutina milankovića - mostovi

„Osim ekološkog aspekta, prosto želimo da apelujemo na svijest građana o nužnosti uljepšavanja prostora u kojem živimo. Da podsjetim, mi smo prošle godine završili Dane Milutina Milankovića ekološkom akcijom, uređenjem obale Jadra a ove godine smo počeli manifestaciju ekološkom akcijom. Pozivam građane da se odgovorno odnose prema postavljenom cvijeću i da se ukrašavanjem svojih terasa i dvorišta pridruže našoj akciji. Mi ćemo pozvati i vlasnike radnji u tržnom centru da ukoliko žele, po jednu saksiju cvijeća kupe i postave na ogradu u tržnom centru“ – kaže Vuković i dodaje da je za akciju ukršavanja mostova, izdvojeno oko 1000 KM.

Direktor SŠC “Milutin Milanković” Marko Golić izrazio je zahvalnost preduzećima i ustanovma koji su podržali akciju.

dani milutina milankovića - mostovi

„Moram istaći da ovo ništa ne bi bilo moguće da nije bilo ljudi koji su to podržali i finansirali. Prije svega hvala našoj Opštini Milići i načelniku Saviću, zatim učešće je uzelo Komunalno preduzeće, gospodin Dukić a doprinos su dali i vrtić i osnovna škola. Ovim putem hvala svima i ovo je od velikog značaja za naše mjesto. Nadam se da će naići na pozitivne reakcije građana“ – kaže Golić.

A građani su oduševljeni akcijom srednjoškolaca. Penzioner Mihajlo Ravnjaković, nekada radnik komunalnog preduzeća, prošetao je mostom u trenutku kada su đaci postavljali saksije sa cvijećem.

„Uvijek kažem, nek se samo gradi i radi. A za ovu akciju srednjoškolaca imam samo riječi hvale. Sve što se uradi je lijepo“ – kaže Ravnjaković.

“Dani Milutina Milankovića” danas se nastavljaju takmičenjem “Milutinova olimpijada”, 24.maja biće obilježen Dan slovenske pismenosti a 28. maja na datum rođenja Milutina Milankovića, na programu je Svečana priredba.

“Dani Milutina Milankovića” biće zatvoreni 07.juna.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button