ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Vaskršnji utorak najsrećniji dan u godini

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja treći dan Vaskrsa – Vaskršnji utorak.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obilježeni Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak. Praznovanjem Vaskrsa hrišćani naglašavaju svoju vjeru i pobjedu života nad smrću.

Postoje običaji za Vaskršnji utorak koje svaki vjernik treba da ispoštuje.

Prema starom narodnom vjerovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u cijeloj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje.

Takođe, ako se dijete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovječno. Zbog toga se ponegdje u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vrijeme praznovanja Uskrsa smatra posebnom blagodati, pa se ta blagodat želi prenijeti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po vjerovanju u Gruži, na Svijetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi…) sa muškom odjećom, pogotovu onom budućih vojnika.

Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posjetu ili na put. Ako planirate da baš danas krenete, običaj nalaže da zamislite i želju. Ona će se ostvariti, a na putovanju će vas pratiti sreća.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button