ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

Zvornik: Otvorena izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn

U kripti Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku otvorena je izložba sa 27 banera koja je posvećena srpskom naučniku Milevi Marić Ajnštajn.

Autor izložbe Živa Makrin iz Bijeljine rekao je da je Mileva Marić, udato Ajnštajn, nepravedno zapostavljena i nedovoljno se o njoj govori.

“Ovom izložbom pokušali smo da predstavimo život Mileve Marić od njenog rođenja 1875. godine u Titelu u Srbiji, do studija na ciriškom Politehnikumu, kao i njenom doprinosu nauci”, rekao je Makrin.

On je naglasio da je, prema određenim mišljenjima, Milevin doprinos nauci ogroman, pa se čak smatra da je ona dokazala teoriju relativiteta, a ne Albert Anštajn, koji je od nje preuzeo radove.

“U vrijeme kada su Mileva i Albert živjeli zajedno, nije bilo uobičajeno da žene budu isticane za svoje dostignuće u nauci, te je tako Ajnštajn pokupio sve pohvale i zasluge za brojne teorije za koje je Mileva zaslužna”, rekao je Makrin.

Šef Kabineta gradonačelnika Zvornika Dragana Milošević rekla je da je izložba organizovana u okviru programa obilježavanja Dana grada i biće otvorena za posjetioce narednih pet dana.

Mileva Marić kao Srpkinja, žena i naučnik postigla mnogo u svijetu nauke, ali, nažalost, za taj doprinos nije adekvatno nagrađena, rekla je Miloševićeva i dodala da se u Srbiji i Republici Srpskoj u posljednje vrijeme radi na tome da se otkrije puna istina o Milevi i njenom naučnom putu.

Protojerej stavrofor Miloš Zekanović, starješina Sabornog hrama i arhijerejski namjesnik zvornički, rekao je da je kripta Sabornog hrama otvorena za sve kulturne i edukativne sadržaje koji doprinose da se nauči više o svijetu u kome živimo.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button