ističemonaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaVijesti

Brendiranje regiona i proizvoda – jedan od zaključaka konferencije o turizmu u Vlasenici

U Vlasenici je održana regionalna konferencija “Integracija regionalne turističke ponude i razvoj lokalnih proizvoda – Semberija, Birač, Majevica”. Konferenciju je otvorio ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović. On je rekao da će ski-centar Igrišta uticati na razvoj ove regije.

turizmu - konferencija o turizmu u Vlasenici

“Svjedoci smo da će Igrišta biti sledeće godine u funkciji. Ski centar će, kao inicijativa lokalne zajednice podstaći ekonomski i razvoj u turizmu. Tu je i razvoj poljoprivrede i sela i to je jako bitno da mlade i ljude sa ovih prostora zadržimo. Jer, jako je bitno ljudima koji dolaze, ponuditi ono izvorno i prirodno. Treba znati šta je strategija ove regije i na bazi toga napraviti ispravnu ponudu koja će privući potencijalne posjetioce” – kaže ministar Mitrović.

Stevo Savić predsjednik Područne privredne komore Bijelina kaže da ja komora nedavno organizovala posjetu Leskovcu s ciljem razmjene iskustava i upoznavanja primjera dobre prakse u turizmu.

turizmu - konferencija o turizmu u Vlasenici

„Vodili smo jednu delegaciju iz Bijeljine i Vlasenice, koji su imali prliku u Leskovcu, odnosno Lebanu, da vide kako se došlo do brendiranja proizvoda. Ono što su naša očekivanja u turizmu, jeste da se Vlasenica za vrlo kratko vrijeme nađe na turističkoj mapi regiona i da će to doprinijeti većem prosperitetu i zapošljavanju“ – poručio je Savić.

Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga i predstavnik privredne komore Srbije u Grčkoj, kaže da je prije osam godina u opštini Lebane realizovan pilot projekat koji je dao rezultat.

turizmu - konferencija o turizmu u Vlasenici

„Mi smo tu kao neko, ko jedini u Srbiji radi brendove i zaštitu geografskog porekla. Želimo iskustva da prenesemo ovde u Vlasenicu, kako bi oni izbegli loša iskustva koja smo mi imali. Mi smo povećali i ekonomsku snagu naših gazdinstava – nekada smo prizvodili 10, 20 hljada jedinica ajvara a danas je to milion. Mi smo u proteklih 12 godina zaposlili  550 000 hiljada ljudi. Poljoprivreda je nešto što je budućnost i zadovoljstvo nam je da pomognemo“ – ističe Jović.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević kaže da Vlasenica ima šta da pokaže a turizam je grana privrede u koju ova lokalna zajednica polaže najveće nade.

“Turizam kao takav je naša budućnost. Mi imamo najčistiji vazduh u Evropi, tu su Igrišta, zdrava zemlja koja nije kontaminirana đubrivima…Sve se može ako se hoće i ako imate ideju a ja i moji saradnici godinama se trudimo da realizujemo ideje i projekte koji imaju za cilj da opstanemo i ostanemo na ovim prostorima” – ističe načelnik Kraljević.

Vesna Milić, dekan Poljoprivrednog fakulteta -Univerziteta u Istočnom Sarajevu, vjeruje da će se u narednom periodu otvoriti prerađivački kapaciteti, koji su jako značajni za kvalitetnu ponudu domaćih proizvoda.

“Jer je mnogo bolje da ono što imamo ovdje u Vlasenci ,ostane ovdje i da se preradi, nego da sirovine odavde idu negdje drugdje. Ovo područje nije samo bogato šumama, tu imamo i šumsko voće, divlje povrtlarske kulture za kojima i Evropa vapi i koje se mogu koristiti osim u ishrani i u pravljenju lijekova” – kaže Milićeva.

Aleksandra Novaković sa Pedagoškog fakulteta u Bijeljini ističe da je brendiranje regiona i proizvoda jako bitan segment turističke ponude.

„Znači sertifikacioni žig je nešto što može da posluži kao garant potrošaču, da će uvijek, određeni proizvod imat isti kvalitet a što se tiče oznake geografskog porekla, to je jedan sistem zaštite koji je dugotrajan. Ja bih volela da donosioci odluka, mudro i strateški deluju, kada je zaštita proizvoda u pitanju jer “prvi utisak” je najbitniji” – kaže Novakovićeva.

Organizatori konferencije, koja je održana u amfiteatru Šumarskog fakulteta u Vlasenici, bili su Područna privredna komora Bijeljina i opština Vlasenica. Nakon panel diksusije učesnici su posjetili ski-centar Igrišta.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button