ističemonaslovnaRegija BiračSportVijesti

Dzudo borci velikog srca-održan prvi Evropski kup za djecu s razvojnim poteškoćama

U Velikoj Gorici održan je prvi Evropski kup za djecu s razvojnim poteškoćama, kojeg je organizovala Europska dzudo unija, uz tehničku podrsku Dzudo kluba Fuji. Na turniru je nastupilo 140 takmičara iz 14 zemalja, uključujući Poljsku, Slovačku, Hrvatsku, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Rumunjsku, Izrael, Sloveniju, Srbiju, Austriju, Veliku Britaniju, Italiju, Bugarsku i Francusku.

Na turniru su ispred Dzudo saveza BiH nastupili takmičari iz Judo Klub Borac Banjaluka kao i iz Judo Klub Borsa Mostar. Pet takmičara iz ova dva kluba je osvojilo medalje i to zlatnu, dvije srebrne i dvije bronzane što je istorijski rezultata za dzudiste iz Bosne i Hercegovine, rekao je za radio Magic, Ognjen Pavlović, predsednik dzudo Saveza BiH.

Medalje su osvojili:

Kristijan Surucic JK Borac zlatna medalja!

Kenan Smailagic JK Borac srebrna medalja!

Josip Maric JK Borsa srebrna medalja!

Filip Balaban JK Borac bronzana medalja!

Milan Mitric JK Borac bronzana medalja!

Ovo je ujedno i nagrada koju su treneri JK Borac Banja Luka Mile Sikman i Mladen Vuković kao i treneri i rukovodstvo Dzudo kluba Borsa Petar Zadro zaslužili jer su se odlucili da rade sa djecom sa razvojnim poteškoćama i budu heroji zajedno sa njihovim roditeljima, istakao je Pavlović. On je čestitao djeci, roditeljima i trenerima.

Prenosimo i tekst koji je napisala Kenanova majka, Edina Heldić Smailagić.

Majka rudar i dijamant

Kada bi neko znao šta zaista znače naše medalje, još bi tri nam okačio oko vrata. Svakoj majci djeteta u izazovu bih okačila suncokret medaljon oko vrata kako bi se uvijek okretala ka suncu i radosti. Budi pozitivna, majko!
Zatim, medaljon srce kako bi uvijek znala da je njena ljubav izvorni pokretač razvoja djeteta. Budi voljena i voli, majko!
Treća medalja bi bila s oznakom koja aludira na rudare i rudarstvo. S obzirom da je posao rudara zaveden kao najteži, usudiću se reći da je biti prava majka djeci u izazovu teže od toga. Rudari mogu i promijeniti posao. Ja ne mogu i neću. Meni je ovo dato. Ja sam davno postala rudar i kopala sam i nogama i rukama prvo da doprem do njega , a onda kada sam došla do te plemenite i posebne rude, rad se nastavio i nastavlja. Jedna sam od najboljih rudara koje ćete upoznati i to izgovaram bez imalo skromnosti.
Metaforicki se izražavam ne bi li ljudi shvatili veličinu medalje.
Rudarska je. Udarnička je. Dijelimo je zajedno i danas se odmaramo kao da smo izvukli tonu dijamanata iz neke rupe.
Jesmo! Kada bolje sagledate moju metaforu, shvatićete da sam ja u pravu.
Naša prva medalja je za mene jača od svih mojih titula, diploma, nagrada, napisanih knjiga i radova… Najradije bih uzela 5 dana slobodno i slavila to na svoj način, ali to rudari ne mogu i ne smiju. Da sam tako radila ne bih nikad iskopala dijamant i slavila mnoge uspjehe.
Treneri su zajedno s nama kopali i istraživali mogućnosti pa su i oni dobili.
Njima dodjeljujem medalju šarenih boja. Mozaik boja mi je asocijacija za slobodu i tolerantnost za različite.
Bravo za naš klub, roditelje i trenere, napisala je Edina.

Radio Magic takođe čestita velikim borcima!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button