ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

Izložbom i književnom večeri nastavljen festival humora i satire „Kriva Drina“

Izložbom „Artikviteti“ i književnom večeri Dušana Pop Đurđeva, književnika i dugogodišnjeg  direktora Zmajevih dječijih igara, u Zvorniku je sedmi Međunanrodni festival humora i satire „Kriva Drina“.

Autor izložbe „Artikviteti“ – ili kreativno čitanje poezije koja se gleda, Đurđev je rekao da je u načinu razmišljanja djece u 21 vijeku, nažalost, važnija slika od riječi.

 – To je davno primijetio Duško Radović, kada je kao televizijski čovjek radeći emisju ‘Slovo na slovo’, primijetio da je ‘budućnost da se više gleda, nego što će se čitati – rekao je Đurđev, dodavši da smo nažalost upravo došli do toga.

On je rekao da mladim ljudima ako nemate šta da povjerite, onda im se pridružite i pokušajte na neki način da im stavite knjigu u ruke.

Pravio sam kombinaciju teksta i slike koje su, kako bih rekao, malo karikirane na neki način, koje imaju svoj naslov – rekao je Đurđev i dodao da djeca kada vide naslov i pogledaju sliku to povežu asocijacima i dođu do nekog svog rješenja.

Prema njegovim riječim, stvar je u tome da ih navedete na razmišljanje, što je otprilike divna kombinacija onoga što oni hoće – slike, i ono što što im date, ali vrlo kratko – naslov, za koji oni prave iskorak u pravcu veće zainteresovanosti na datu temu. 

Prema programu festivala, danas će, u okviru trećeg festivalskog dana, biti održano finalno veče aforizama, kada se dodjeljuje nagrada „Zlatna vijuga“ za najboljeg aforističara.

Selektor festivala „Kriva Drina“ Stanislav Tomić rekao je da će na finalnoj večeri nastupiti 10 aforističara iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i  Republike Srpske, dok jedan učesnik dolazi iz Ciriha.

Planirano je da se “Veče aforizama” održi ispred Narodne biblioteke i muzejske zbirke u 19 časova, u slučaju kiše u muzičkoj školi.  

Voditelj festivalskog programa je Dejan Grujić. Pokrovitelji festivala su Ministartvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Zvornik, dok je Organizator Narodne biblioteke i muzejska zbirka.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button