ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

Kako ženka orla bira partnera…

Kada bira partnera, ženka orla radi jednu zanimljivu stvar, ona otkine granu sa drveta ili grma, uzme je u kljun, poleti visoko i kruži tamo-amo po nebu. Orlovi počinju da lete oko ženke. Zatim baci ovu granu dole, a jedan od orlova hvata tu granu u vazduhu i donosi je ženki, vrlo pažljivo, od kljuna do kljuna. Ženka uzima ovu granu i ponovo je baca, mužjak je ponovo hvata i donosi joj. To se ponavlja mnogo, mnogo puta i ako je tokom svih ovih ponovljenih bacanja grane orao svaki put pokupi, ženka ga bira za partnera i oni se pare.

Zatim ženka i mužjak biraju visoko mesto na kojem će da prave gnezdo od golog granja, koje kasnije pokrivaju perijem koje skidaju sa sebe, čineći gnezdo mekim i toplim. Kada je gnezdo napravljeno, ženka polaže jaja, jedno ili dva, retko više.

Kada se orlići izlegu, roditelji ih krilima štite od kiše i jakog sunca i nose im hranu i vodu. I tako, orlići rastu. Počinje da im raste perije, krila i rep, postaju jači iako su još vrlo mali. Tada mama i tata vide da je vreme.

Tata seda na ivicu gnezda i počinje da udara kljunom po njenu, izbijajući s njega svo perje i paperje. Kao rezultat toga ostaje samo čvrsti okvir od grana koje su ispleli i presavijali na samom početku. U isto vreme, orlići sede u tom istresenom gnezdu i ne shvataju šta se dešava.

Mama za to vreme odlazi da uhvati ribu, donosi je na ivicu gnezda i pred svojim mladuncima počinje polako da jede. Mali orlovi očajnim kricima traže da svoj ručak podeli sa njima, ali ona to ne čini.

Očajni zbog toga što ne dobijaju hranu i udobnost u gnezdu, orlići su uznemireni. Tada shvataju, da ako žele da jedu, moraju da izađu iz gnezda. Onda orlići prvi put pokušavaju da izađu iz gnezda. Naravno, ovaj pokušaj se završava tako što nespretni orlić, koji još ne može ništa da uradi, ispadne iz gnezda.

Tu sada na scenu stupa tata orao koji hvata malog orlića koji je skočio iz gnezda i koji još uvek ne zna da leti i vraća ga ponovo u gnezdo. Orlić ponovo skače u želji da nauči da leti, a otac ga opet sprečava da padne. Iznova i iznova hvata svoje piliće, kao što je na početku hvatao grane koje mu je ženka bacala.

I ta životna lekcija traje i traje, sve dok mladi orao ne raširi svoja krila, uhvati vetar i počinje da leti. Čim orao počne samostalno da leti, roditelji mu pokazuju mesta sa ribom kako bi naučio sam da se hrani.

Nije uzalud što ženka tako pažljivo bira mužijaka bacajući grančicu, jer ona unapred bira najveštijeg, najstrpljivijeg i najpouzdanijeg partnera.

Sve lekcije u životu, mogu i trebaju da se nauče posmatrajući prirodu!

Mala škola

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button