ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

MUP RS upozorio gdje je upotreba dronova strogo zabranjena

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na vlasnike bespilotnih letjelica (dronova) na puno i dosljedno poštovanje pravila korištenja dronova, te posebno upozoravaju na zabranu korištenja dronova u blizini djelovanja avio i protivpožarnih snaga, kako se ne bi ugrozila bezbjednost letačkih posada i životi drugih ljudi.

Podsjećamo da je Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima u nekomercijalnom letenju, nije dozvoljeno letenje dronom unutar zone letilišta.

Navedenim Pravilnikom jasno su definisane razlike između tri vrste letova bespilotnih letjelica – komercijalnog, nekomercijalnog i izvođenja radova u letu. Svaki od ovih ima svoja specifična pravila.

Članom šest ovog pravilnika definisano je gdje se ne smije letjeti dronom u nekomercijalne svrhe: nije dozvoljeno letjeti iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda ili drugih letjelica na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara. Razdaljina se povećava na 50

Posljednji događaj od 09. juna 2024. godine, kada je u kompleksu Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske dron naletio na helikopter Specijalne antitetorističke jedinice MUP-a, pri slijetanju na pistu primjer je neodgovornog postupanja. Tom prilikom helikopter je zadobio neznatna oštećenja, a na licu mjesta je izvršen uviđaj od strane policijskih službenika, te je utvrđeno da je na karting stazi gdje se održavala karting trka, vršeno snimanje iste sa više dronova.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su naknadno identifikovali lice iz Banjaluke koje je upravljalo ovom bespilotnom letilicom i protiv njega će nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu „Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“.

Policijska uprava Banjaluka, kao ni Ministarstvo unutršnjih poslova Republike Srpske nisu bili obavješteni od strane organizatora ovog događaja, kao ni samih pojedinaca da će se na ovom događaju koristiti drnovi, što je bila njihova obaveza.

MUP RS

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button