ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

„Nasilje nije opcija, zajedno smo i ljepši i jači“ – poručili učenici vlaseničke srednje škole

U vlaseničkom Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ godinama nije zabilježen nijedan slučaj vršnjačkog nasilja, a tome sigurno doprinose različite preventivne aktivnosti koje se u školi provode. Jedna od njih je i raspisivanje konkursa za kratki film, pano ili poster, sa temama: “Nasilje nije opcija” i “Zajedno smo i ljepši i jači”.

nasilje

„Konkurs je jedna od aktivnosti Akcionog plana prevencije vršnjačkog nasilja koje provodi Ministarstvo prosvjete i kulture, uz učešće svih osnovnih i srednjih škola u republici. Smatram da je ovo najvažnija aktivnost ovog plana jer na ovaj način učenici aktivno učestvuju u osmišljavanju mjera kojima možemo spriječiti vršnjačko nasilje i prije nego što do njega dođe. Naravno, na ovaj način se podiže svijest mladih o ovoj temi i razvija nulti stepen tolerancije na nasilje“, kazala je Ilinka Ninić, psiholog Centra.

Tročlani žiri koji su činili: pedagog Jelena Vlačić, psiholog Ilinka Ninić i sekretar Biljana Ninić, imao je težak zadatak da od radova pristiglih na konkurs čiji je cilj ukazivanje na važnost prevencije vršnjačkog nasilja i promocija prijateljstva i zajedništva, odabere tri koja će biti nagrađena.

Prvo mjesto i 100 KM osvojio je I 4-2 razred za veoma zanimljiv i poučan kratki film. Drugoplasirana je gimnazijalka Katarina Matijašević koja će dobiti 70 KM za edukativni poster, dok će njena drugarica iz III 1 razreda Nikolina Pustivuk, koja je zauzela treće mjesto, biti nagrađena sa 50 KM, takođe za odlično urađen poster.

„Učenici su radili individualno, u paru ili grupno. Moram istaći da su svi radovi veoma ozbiljno urađeni, sa sadržinom preventivnih mjera i pouka na zadate teme. Ovo nam je prvi put da raspisujemo konkurs ovog tipa i moram da se zahvalim svim učenicima koji su učestvovali, profesorici Tatjani Golijanin, koja ih je animirala, i direktoru Pajisiji Petroviću koji je obezbijedio novčana sredstva za prva tri mjesta. Nagrade će dobitnicima biti dodijeljene 13. juna, na svečanosti koja će u Centru biti upriličena povodom dodjele diploma maturantima “, zaključila je Ninićeva.

Ona ističe da će svi radovi biti odštampani i uramljeni.

„Svi radovi će biti istaknuti u školi, da krase zidove naših hodnika i da svakodnevno podsjećaju učenike da nasilje, zaista, nije opcija. Konkurs planiramo raspisivati svake godine i ja se iskreno nadam da će, iz godine u godinu, biti sve više učesnika“, zaključila je psihologu Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ u Vlasenici.

Konkurs je realizovan u sklopu Projektne nedjelje, a u skladu sa Programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Tekst: T.Golijanin

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button