ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Osveštan hram Sv.cara Konstantina i carice Jelene u Trnovu

NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, juče je osveštao hram Sv.cara Konstatina i carice Jelene u Trnovu.Gradnja hrama počela je 2009.godine a 2017. započela je gradnja parohijskog doma.Predsjednik crkvenog i građevinskog odbora Miroslav Kraljević, odlikovan je Ordenom Svetog Save drugog stepena.

“Radujemo se svi. Srećni smo što smo dočekali ovaj dan da izgradimo hram Sv.cara Konstantina i carice Jelene. Prije 200,300 godina, hram je postojao u selu ali je srušen i evo danas smo ovdje, osveštali ovaj hram. Ljudi su pomagali sa svih prostora, nekih 15 godina smo gradili ovaj hram i slobodno mogu reći da smo uspjeli. Hvala svim ljudima koji su pomogli. Pomenuću predsjednika Dodika, premijera Viškovića, Željku Cvijanović, i sve ministre , moje kolege načelnike i sve druge koji su rado pomagali” – rekao je načelnik opštine Vlasenica i predsjednik crkvenog i građevinskog odbora Miroslav Kraljević.

Ordenom Svetog kralja Dragutina prepodobnog odlikovana je Vinka Lulić, koja je darovala zemljište za gradnju hrama u Trnovu.

Protojerej Miloš Zekanović arhijerejski namjesnik arhijerejskog namjesništva zvorničkog kaže da namjesništvo raduje što su dobili još jednu crkvu.

hram Sv.cara konstantina

“Raduje nas što smo dobili još jednu ovakvu ljepoticu koja je na braniku našeg namjesništva. Sagraditi jednu ovakvu crkvu i ukrastiti je je velika borba a za to je zaslužan gospodin Miroslav Kraljević. Kohezija crkve,naroda i vlasti ovdje je pokazala da kroz sabornost ciljevi nisu nedostižni” – poručio je Zekanović.

Milenko Čelić mještanin, član crkvenog i građevinskog odbora, direktor AD Novi mermer Šekovići kaže da je ove godine podignut i spomen palim borcima.

hram Sv.cara konstantina

“Na spomeniku je uklesano 38 imena -15 su mještani sela a njih 18 je iz drugih mjesta. Tu su i 3 civilne žrtve rata i dvije osobe koje su umrle od posledica ranjavanja” – kaže Čelić i dodaje da trenutno u Trnovu ima 70-80 domaćinstava.

Arhijerejskom pohvalnicom odlikovani su: protojerej-stavrofor Ilija Ilić, protojerej Bojan Gojković, Rade (Miladina) Lulić, Željko Jovičić, Aleksandar Kraljević, Milenko Čelić, Goran Đukić, Marko Todorović, Branislav Petković, Miroslav Bajko, Radiša Reljić, opštinska uprava Vlasenica, Novi mermer ad Šekovići , Zvornik putevi, ŠG “Birač” Vlasenica, crkveno-građevinski odbor iz Tišče, Budimir Komlenović, Vaso Zekić i Radenko Maksimović.

hram Sv.cara konstantina

Hram Sv.cara Konstantina i carice Jelene u Trnovu  okuplja više od 300 pravoslavnih vjernika iz sela Brda, Trnovo i Plazače. Selo Trnovo je mjesto razgraničenja tri opštine: Vlasenice, Šekovića i Kladnja.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su: narodni guslar Lazar Vitomir, sestre Ninić i Udruženje za očuvanje tradicije “Birač” Vlasenica.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button